Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát Kirándulás – A Sopronbánfalvi Karmelita Kolostor

A Sopronbánfalvi Karmelita Kolostor eddig teljesen kimaradt a túra élményeink közül. Most is véletlenül bukkantunk rá, a Gloriett-kilátó felé tartva.

A Sopronhoz tartozó, német nemzetiségű Sopronbánfalva a Lövérek oldalában megbúvó, hangulatos település. A pálos-karmelita kolostor helyét nem kell keresgélni, hiszen fehér falaival messziről észrevehető, ahogy a meredek sziklafalon a tekervényes utcácskák felé magasodik. Gyalogosan több útvonalon is eljuthatunk ide. Érdemes az edzettségünknek, túrakedvünknek megfelelő útvonalat választani. A Gloriett-kilátó és a Taródy vár is egészen közel van, de a lelkesebbek akár a Károly-kilátóval is egybeköthetik a megtekintést.

sopronbánfalva kolostor
A kolostor épülete az erdő felől közelítve

A kolostor az egykori faluból egy gyönyörű, kőkorlátos, 82 fokos lépcsőn megközelíthető  – illetve, ha az erdő felől érkezünk, akkor itt juthatunk vissza a civilizációba. A barokk lépcsősort pálos remeték építették a XVIII. században, és azóta is használatban van.

kolostor lépcsősor
A barokk lépcsősor a mészkő szobrokkal

Észre fogjuk venni, hogy a kolostor és környéke népszerű a helyi kutyasétáltatók körében is, akik vagy itt, vagy a pincék felé kerülve, az aszfaltos úton kapaszkodnak fel, hogy gyönyörködjenek a kilátásban.

kilátás

A lépcsőkorlátot díszítő mészkőszobrok szintén a pálos mesterek keze munkáját dicsérik. Ezek 1750-ben kerültek a korlátra, majd a viharos XX. században nyomuk veszett. 1980-ban egy kivételével megtalálták és restaurálták őket, azóta ismét teljes pompájukban teszik kellemesebbé a meredek lépcsőn kaptatást.

OtisA kolostort szinte teljesen körbejárhatjuk, és bár kutyával a templom nem látogatható, érdemes bekukkantanunk. Amíg az ebek kint napoznak, vessünk egy pillantást az impozáns templombelsőre és a Fekete Mária ikonra, illetve hazánk – és talán a világ – egyetlen templomi Sztálin-képére. Ne egy portrét keressünk a hírhedt kommunista vezetőről, inkább vegyük figyelmesen szemügyre a Mihály arkangyalt ábrázoló freskót. A földre taszított ördög arcképéhez vette mintául a festő a szovjet vezető arcát, amely jellegzetes bajuszáról könnyen felismerhető.

kolostor templom belső
A temploban is különleges látnivalók várnak

A kellemes kirándulás után ne hagyjuk ki Sopron belvárosát sem! A Hűség városa nem csak az egy főre jutó legtöbb műemlékkel, de rendkívül kutyabarát vendéglátóhelyekkel és kulturális lehetőségekkel is várja az ide látogatókat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: a szerző sajátja. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1nfalvi_karmelita_kolostor.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...