Eltérő kutyafajták, eltérő egyéniségek

A sciencemag.org cikkében immár bizonyított tényként ír arról, hogy az eltérő kutyafajták bizony eltérő személyiséggel bírnak, és mindez nem a véletlen műve. A dolog legérdekesebb része, hogy a bejelentést DNS-tesztek eredményével is alátámasztják.

A cikk alapját egy minden eddiginél összetettebb kutatás adja, mely szerint genetikailag kódolt, hogy melyik eb hogyan viselkedik. Az eredmény 101 fajta mintegy 14.000 mintájának elemzése után született meg, amelyet aztán a C-BARQ, azaz a Canine Behavioral Assessment & Research Questionnaire nevű kérdőívvel való összevetés követett. Utóbbi egy 2003-ban indult kutatás, amelyben legalább 50.000 gazdi vett részt, lelkesen válaszolva a négylábúja viselkedésére irányuló kérdésekre, közte például arra, hogyan reagál a kutyája akkor, amikor idegen ember áll meg az ajtó előtt. Így próbálták feltérképezni az agresszióra, vagy éppen a képezhetőségre vonatkozó információkat.

kutyabarat kutyabarát kutya

Mivel a kutya és az emberi DNS a kutatott területeken némi hasonlóságot mutat (a képezhetőségért felelős gén például úgy találták, megegyezik az emberi intelligencia és értés génjével), James Serpell, a C-BARQ kiötlője úgy véli, felfedezései segítséget nyújthatnak az emberek viselkedésének tanulmányozásában is, esetleg viselkedési zavarokkal küzdő betegek állapotának mélyebb megismerését is elősegítheti.

Jelenleg a kutatás kiterjesztését tervezik, hogy specifikusabban megvizsgálhassák az egyes fajták egyedei között előforduló esetleges eltéréseket is.

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.sciencemag.org

Kép forrása: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...