Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Katja Rooke on Unsplash

A leggyakoribb dolgok, amiért a gazdik bűntudatot éreznek

A legtöbb kutyatulajdonos, felelős kutyatartó szorong valamiért, ami kutyája jólétével kapcsolatban. Bűntudatot érzünk, kétségeink támadnak, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, vagy tudjuk, hogy nem jól csináltuk.

Kutyánk kiszolgáltatottsága bizony olykor óriási teher. Felelősek vagyunk az egészségéért, fizikai és szellemi jólétéért egész élete során. Mindezt úgy, hogy ők nem tudják szavakkal elmondani ha fáj valami, ha hiányzik valami, vagy hogyan éreznék magukat jobban. Teljesen természetes dolog, hogy olykor kétségeink támadnak és bűntudatot érzünk.  Szinte lehetetlen gazdiként folyamatosan száz százalékosan teljesíteni, azonban jó ha tudod, ezzel minden gazdi így van.

Egy kutatás során 2 000 kisállat tulajdonost kérdeztek meg arról, mitől éreznek bűntudatot. Nem meglepő módon, minden második gazdinak van valamilyen bűntudata kutyája miatt. A kutatás során az is kiderült, hogy a legtöbb gazdi ugyanazokért a dolgokért szorong. Ezek pedig a következők:

Túl hosszú ideig kell egyedül hagyni kedvencünket

Az egyik leggyakoribb bűntudat forrása a kutyatulajdonosoknál az, hogy hosszabb időre egyedül hagyják kedvencüket. Legyen az munkahelyi kötelezettség vagy társasági program, az egyedül hagyott kutya miatt sokat aggódnak a gazdik. Vajon hogy érzi magát otthon egyedül a kutya? Pláne, hogy tudjuk: a kutya társas lény. Az első lépés a bűntudat enyhítése érdekében, hogy biztosítsd kutyádnak a kényelmes és biztonságos környezetet, amíg távol vagy.

Legyen előtte mindig megfelelő mennyiségű víz és néhány biztonságos játék, hogy lefoglalja magát. Ezen kívül érdemes lehet egy kutyasétáltatót vagy állatgondozót fogadni, aki biztosítja számára a mozgást, amíg távol vagy. Ma már egyre több iroda és munkahely állatbarát. Ha a tied még nem az, tedd meg az első lépést főnököd felé hogy varázsolja az irodát kutyabaráttá.

Kevés mozgás

Sok gazdinak okoz bűntudatot az is, ha nem biztosít elegendő mennyiségű testmozgást a kutyájának. Bár minden kutya mozgásigénye eltérő, fontos a megfelelő aktivitás egészségük és boldogságuk érdekében. Ennek enyhítésére tervezd tudatosan a napi sétákat és próbálj meg több játékot is beilleszteni a kutyád napi rutinjába. Például az apportírozás vagy a húzódzkodás segíthet nekik eltüntetni a felesleges energiájukat, és erősítheti a kapcsolatodat velük. Azonban ne ess kétségbe, ha egy-egy alkalommal kevesebb időt tudsz kutyád fizikai aktivitására fordítani. Fontos azonban, hogy helyesen mérd fel az igényeit. Amennyiben például munkád miatt huzamosabb ideig nem tudod számára biztosítani a megfelelő mozgást, keress egy kutyanapközit vagy egy kutyaszittert.

Helytelen táplálás

A kutyatápok és az étrendek sokasága között még a legtapasztaltabb gazdik is képesek elveszni. Nyersetetés, főtt étel, kutyatáp, konzerv? Gabonamentes, gluténmentes, csirkés, csirkemenetes? Egy biztos, a kiegyensúlyozott és jó minőségű táplálás alapvetően fontos kedvencünknek. Ha rossz ételeket adsz a kutyádnak, az különböző egészségügyi problémákat okozhat, a túlsúlytól az emésztési bajokig. Egy állatorvossal vagy kisállat dietetikus szakemberrel folytatott konzultáció segíthet enyhíteni az aggodalmadat. Ők meghatározhatják a kutyád táplálkozási szükségleteit, és ajánlhatnak megfelelő étrendet az életkorukhoz, méretükhöz és aktivitási szintjükhöz.

Kevés figyelem

A kutyák társas lények, és szükségük van a gazdájuk figyelmére és interakciójára ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek. Amikor elfoglaltak vagyunk a munkánkkal vagy más kötelezettségünkkel, bizony kevés idő jut kutyánkra. Ettől pedig a legtöbb gazdi rosszul érzi magát.

Az egyik módja annak, hogy enyhítsük a bűntudatot, hogy minőségi időt töltsünk kutyánkkal, amikor együtt vagyunk. Játszunk velük, sétáljunk velük, beszélgessünk velük. Próbáld meg minél több tevékenységbe bevonni. Vidd el magaddal ahová csak tudod, ha ő is jól érzi magát társaságban, új emberek és esetleg fajtatársak között.

Nem megfelelő oktatás, tréning

A megfelelő tréning alapvető fontosságú egy jól viselkedő és boldog kutya számára. Gyakran megesik, hogy a sok elfoglaltság mellett nem jut idő a tanulásra. Kezdő kutyásoknak fontos egy profi kutyatrénernél megtanulni az alapokat, hogy eredményesen tudjanak tanulni kutyáikkal. Ha olyan viselkedési problémát látsz a kutyán, amit nem tudsz te magad megoldani, mindenképpen szánd rá az időt és az energiát szakember igénybe vételére.

Bizonyára kevés olyan gazdi van, aki nem aggódott még a fenti dolgok közül valami miatt. Jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül ezekkel a félelmekkel. Azonban ha ezeken a dolgokon aggódsz, az már magában azt jelenti, hogy gondos és felelős kutyatartó vagy. Fontos számodra a kutyád jóléte és boldogsága és megteszed amit csak lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...