3 kutyafajta, aki vérprofi a vízben

Sok kutya élvezi a vízi tevékenységeket, ugyanakkor némelyik egy medencéből sem tudna kijutni. A történelem során bizonyos kutyafajtákat azért is tenyésztettek, hogy vízi körülmények közt is igazi társává váljon az embernek.

Ha szeretnél egy olyan kutyát (is), akiben genetikailag kódolva van a víz szeretete, akivel a közeli tóban csónakázhatsz vagy csobbanhatsz a nyári melegben, esetleg horgászni is elvinnéd magaddal, akkor a Dogell.com ajánlásával ezt a három fajtát javasoljuk Neked.

Labrador Retriever – A vidra és az újfundlandi keresztezése

A Labrador Retriever méltán nevezhető a világ egyik legnépszerűbb családi kutyafajtájának, ugyanakkor kevésbé ismert, hogy ősei jeges vízben új-fundlandi halászok mellett dolgoztak. Hivatásos vízi-mentő kutyaként is alkalmazzák, hiszen a vízben, intuitív módon, nagyon jól alkalmazza érzékszerveit. A hirtelen irányváltásokkal sincs problémája, mivel vidraszerű farokmozgásokkal pontosan tudja irányítani magát a vízben.

Vidráéhoz hasonlóan erős, kemény és rövid szőre, illetve vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, mely szerint a vidra és az újfundlandi keresztezésével jött létre a kutyafajta. Az évszázadok alatt finomhangolt apportírozási készsége a genetikájába ivódott: akár egy tojást is elhoz a szájában, úgy hogy nem töri össze, ezáltal halak kifogására – hangtalanul, kézjelek megtanításával, a többi horgászt nem zavarva – is jól alkalmazható.

labrador retriever

Portugál vízikutya – A halterelő vízipostás

Már a nevében is kódolva van, hogy szeret úszni. A fajtát arra tenyésztették és képezték, hogy a halászok hálójából kiszökött halakat vízipásztorként visszaterelje. A Labrador Retrieverhez hasonlóan hivatásos vízi-mentő kutyaként is alkalmazzák. Erős bundája vízlepergető hatású, úszóhártyás lábainak köszönhetően pedig remek úszó és búvár. Szőrzete azért is kivételes, mert nem hullik, így a kutyaszőr-allergiában szenvedőknek is nyugodt szívvel ajánlható.

Több történelmi feljegyzés is tanúskodik arról, hogy vízipostásként is alkalmazták. A Portugál vízikutya segítségével üzeneteket is tudtak váltani a hajósok. Kézbesítői tevékenységén kívül intelligenciájának köszönhetően összetettebb utasításokra is megtanítható. Remek játszó- és sporttárs is lehet a vízben, ugyanis aktívan szeretnek gazdijuk közvetlen közelében lenni.

portugál vizikutya

Újfundlandi – Főszerepet kapna a Baywatch-ban

Evezzünk vissza még egy kicsit Újfundland-ra! Ha a kutyák között ki kellene osztani a Baywatch szerepeit, akkor ő lenne David Hasselhoff. Azon kívül, hogy az újfundlandi profi úszó, híres bátorságáról és lélekjelenlétéről is. Élete során közel 10 ember életét mentette meg Whizz, egy újfundlandi, aki nemes cselekedeteiért posztumusz díjat is kapott. Több újfundlandi gazdi arról számolt be, hogy fürdőzés közben – kutyájuk mentési ösztönének köszönhetően – partra húzta őket.

Tökéletes pancsolótársa lehet családosoknak, gyerekeknek, hiszen barátságos, őszinte, könnyen kezelhető és engedelmes kutya. Az extrém körülmények sem zökkentik ki, ha vízről van szó, hiszen szélsőséges időjárási viszontagságokban is imád úszni.

újfunlandi

Forrás: https://dogell.com

Fotók: pixabay.com

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...