Saját KB bal
Saját KB jobb

Szeretné, hogy megsimogasd?

Köztudott, hogy nem minden kutya van oda a testi kontaktusért, az ölelgetésért, a puszikért. Vannak, akik szeretik, míg mások nem. Vannak, akik valamikor szeretik, míg máskor nem. De hogyan döntheted el, hogy egy kutya szeretné-e, hogy megsimogasd? Az alábbi videóban alaposan elemzik a testbeszédet, és részletesen, közérthetően bemutatják azokat a mozdulatokat, amelyeket megismerve és felismerve, bármely kutyáról eldöntheted, hogy megengedi-e neked, hogy megsimogasd.

„Az emberek szinte mindig meg akarják simogatni a kutyákat, de nem minden kutya szereti, ha megsimogatják. Még a barátságosak sem. Annak, hogy eldöntsük, élvezi-e a kutyánk, amit éppen csinálunk vele, az, ha abbahagyjuk, majd várunk, hogy ő kezdje el.”

Erre jó példa, amikor a simogatjuk a kutyánkat, majd amikor abbahagyjuk, az orrával böködni kezdi a kezünket, hogy folytassuk. Ha ismét abbahagyjuk, megint megböki a kezünket. Ez arra utal, hogy élvezi amit csinálunk és nem szeretné, hogy abbahagyjuk.

Ez egy jó módszer arra, hogy megkérdezzük a kutyánkat arról, hogy jó-e neki az, amit csinálunk vagy sem. Sok kutya engedelmes, és sokszor eltűr olyan dolgokat is, amik nem esnek neki jól, vagy éppen fájdalmat okoz. Míg egy dinamikusabb kutya esetleg elfordul, odakap vagy morog, addig ezek a béketűrő kutyák csak csendben tűrnek. Éppen ezért érdemes tiszteletben tartanunk a személyes preferenciáikat és odafigyelni a testbeszédük apróbb jelzéseire.

A videón a gyakorlatban láthatjuk, hogyan kérdezzük meg egy kutyától, hogy megsimogathatjuk-e. Először is, helyezkedjünk el kényelmesen, a kutya ne legyen pórázon vagy sarokba szorítva. Adjunk neki teret. Majd simogassuk meg a mellkasát.

Mit gondolsz? A videón látható kutya mit szól a simogatáshoz? (1:00 – 1:09)

Bár nem morog, nem ugat és nem szalad el, Zani mégsem szeretné, hogy megsimogasd. A 27 másodperc alatt, amíg a gazdi simogatta (1:17 – 1:44), Zani négyszer nyalta meg az ajkát, hétszer fordította el a fejét, kétszer fordult ez az egész testével és kétszer húzódott el. Azaz 15-ször adta félreérthetetlen jelét, hogy nem élvezi amit csinálnak vele és stresszhelyzetben van.

Vajon mi hány jelet vettünk volna észre? Hány jelet veszünk észre a saját kutyánkon vagy az utcán sétáló idegen kutyákon akiket megsimogatunk?

Ha legközelebb valaki megkérdezi, hogy megsimogathatja-e a kutyánkat, figyelj! Amint a stressz apró jeleit látod, mentsd ki a kutyádat a helyzetből, amelyet ő nyilván nem élvez. Akár ismerős, akár ismeretlen kutyával találkozol, kérdezd meg, hogy szeretné-e, hogy megsimogasd!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és videó: Eileen Anderson – eileenanddogs YouTube csatorna. Indexkép: Photo by Anna Shvets from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...