Elindult a COVID-19 vírust azonosítani képes kutyák képzése

Már képzik azokat a kutyákat, akik szaglásukkal képesek lesznek azonosítani a COVID-19 vírus jelenlétét egy ember szervezetében.

A kutyák szaglása számos esetben óriási segítség az ember számára. Robbanószerek, kábítószerek keresése mellett képesek a rák, vagy éppen a malária felismerésére is. Reptereken folyamatosan teljesítenek szolgálatot rendőrségi kutyák, akik eddig általában illegális drogok, kábítószerek azonosítására voltak kiképezve. Most pedig a COVID-19 terjedésének megállításában is segítségünkre lehetnek.

Gyors és biztos megoldás

A világjárvány kitörésével párhuzamosan szinte teljesen leállt a világ légi közlekedése. A szigorítások és határzárak lassan kezdenek enyhülni, de a szakemberek óvatosságra intenek. Sokan tartanak attól, hogy az enyhítésekkel egyidejűleg újabb hullámban fog támadni a járvány.  A vírust hordozó embereket nehéz azonosítani, minden utazó tesztelésére nincs mód, a gyorstesztek költségesek és nem nyújtanak 100 százalékosan biztos eredményt.  Szakemberek szerint segítség lehet a helyzet megoldásában olyan kutyák kiképzése, akik képesek kiszimatolni a COVID-19 jelenlétét az emberi szervezetben. A speciális tréninget el is kezdték 6 gondosan kiválasztott kutyával, akik a „The Super Six” vagyis „A Szuper Hatos” nevet kapták.  A csoportban labradorok és cocker spániel keverékek kaptak helyet, név szerint Norman, Digby, Storm, Star, Jasper és Asher.

Fotó: MedicalDetectionDogs/Facebook
Hamarosan szolgálatba állnak

A kutyák képzése jelenleg is folyik. A jelenlegi tervek szerint 8-10 hét szükséges ahhoz, hogy biztonsággal szolgálatba állíthassák őket és a reptérre érkező embereket elkezdjék velük szűrni.  A trénerek szerint egy kutya naponta akár 250 embert is képes lenne „átvizsgálni”. Azokat az embereket is azonosítani tudnák, akik nem mutatnak tüneteket, csak hordozzák a vírust. Ez pedig hatalmas előrelépés lenne a járvány terjedésének megállításában.

A kutyák tehát ismét fontos szerepet játszhatnak egy olyan feladat megoldásában, ahol az emberi képességek végesnek bizonyulnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iHeartDogs.com, Medicaldetectiondogs.org.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...