Saját KB bal
Saját KB jobb

Ritka betegség varázsolta különlegessé a fekete labradort

A vitiligó egy olyan ritka bőrbetegség embereknél, mely foltos festékhiányt, bőrfestékhiányt jelent.

A betegséget már régóta számon tartják, de eredete ismeretlen, nem vezethető vissza külső okokra. A vitiligó betegséget akkor ismerte meg az egész világ, amikor egy modellnek köszönhetően az érdeklődés középpontjába került. Winnie Harlow arcára különleges mintát festett a betegség, melyet ő büszkén vállalt fel és tett közzé. Fotóit nagyon hamar felkapta az internet, több millióan látták pár nap alatt.

Winnie szupermodell lett, az emberek pedig megismerték ezt a különös betegséget, mely leggyakrabban az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök, a térd, a könyök és a sípcsont feletti bőrt fehéríti ki foltokban, melyek változók, számuk és formájuk is kiszámíthatatlan. A betegség nem gyógyítható, bizonyos módszerekkel kezelhető csupán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow) által megosztott bejegyzés,

Állatoknál is előfordul

Blaze egy tíz éves labrador, teljesen egészséges, aktív és játékos kutyus. Feketén született és tíz éves koráig korom fekete kutyaként élte életét. Aztán nagyjából egy évvel ezelőtt gazdája észrevette, hogy egy kis fehér folt keletkezett a szőrén, mely szépen lassan elkezdett terjedni. Átívelt a testén, egész hátán és fején is megjelent. Végül Blaze már inkább fehér lett, mint fekete, szinte teljesen elveszítette eredeti színét. Az is jól látszódott, hogy ez a színvesztés nem az őszülés jele, a foltok teljesen máshogy alakultak ki, mint amikor egy kutya elkezd őszülni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Omenalaakson Blaze (@blazethedog__) által megosztott bejegyzés,

A diagnózis: vitiligó

Blaze gazdája nem nagyon aggódott, hiszen a kutya tökéletes egészségnek örvendett. A változás azonban annyira szembe ötlő volt és olyan szokatlan, hogy megpróbálta kideríteni az okát. Azt is furcsállták, hogy Blaze összes testvére ugyanolyan korom fekete maradt 10 évesen is, mint egész életükben voltak. Az orvos aztán felállított a diagnózist, mely még őt is meglepte. Blaze vitiligós, mely tulajdonképpen semmilyen hatással nincs egészségére, sőt, egészen különlegessé varázsolta. Aztán pedig meghozta számára a világhírt. Gazdája feltett róla egy-két fotót az internetre és egycsapásra az emberek kedvence lett. Saját Instagram oldala is lett, melyet egyre többen követnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Omenalaakson Blaze (@blazethedog__) által megosztott bejegyzés,

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite.com, Instgram/blazethedog__

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...