Saját KB bal
Saját KB jobb

Bill Gates cége laboratóriumban előállított pálmaolajat fejleszt

A pálmaolaj mára az élelmiszeripar egyik leginkább használt alapanyagává vált, előállítása viszont súlyosan károsítja a környezete és az állatvilágot.

A pálmaolajat úgy nyerik ki, hogy tömegesen irtják az esőerdőket, ezzel pedig nem csak a növényzet pusztul el, de állatok tömegei veszítik el élőhelyüket és kerülnek a kihalás szélére. A pálmaolaj ma az egyik legvitatottabb alapanyag, egyre több támadás éri a felhasználó cégeket, de a fogyasztói társadalom sajnos nem nagyon igyekszik leszokni a pálmaolajról.  A kereslet folyamatosan gerjeszti a még nagyobb kitermelést. Főként Indonézia, Szumátra és Borneó vidéki régióiban tűnnek el sorra az őserdők, ott élő állatok és őslakosok, azért, hogy legyen hely újabb ültetvényeknek. Erről a vidékről évi 60 millió tonna pálmaolaj származik, mely a világ növényi olaj-termelésének a 30 százaléka.

Szinte mindenben benne van

A pálmaolaj mára már teljesen megkerülhetetlenné vált, szinte mindenben megtalálható. Édességek nagy részében, sós falatokban, mosó- és tisztítószerekben illetve kozmetikai szerekben. Az Európai Unióban felhasznált pálmaolaj 62%-a élelmiszerekbe és kozmetikumokba, 29%-a biodízelbe kerül, 9%-át pedig energiatermelésre fordítják. Kimondhatjuk, hogy a pálmaolaj elhagyása, felhasználásának csökkentése mára szinte lehetetlenné vált. Természetesen egy tudatos vásárló ha akar, talál olyan készítményt és élelmiszert, mely nem tartalmaz pálmaolajat, de a tömeges fogyasztást ez nem változtatja meg.

pálmaolaj termeléshez pusztítják az esőerdőt
Ez lehet a megoldás

A brutális pusztítást követelő pálmaolaj bizniszt egyetlen dolog állíthatja meg, ha sikerül kifejleszteni egy olyan anyagot, mely minden tekintetben hasonlóan viselkedik mint a pálmaolaj és tömegesen előállítható laboratóriumi körülmények között. A C16 Biosciences nevű startup pontosan ilyen olaj fejlesztésén dolgozik, most pedig egy 20 millió dolláros finanszírozást jelentett be.

2020 március elején a vállalat 20 millió dolláros finanszírozást jelentett be, melyet a Breakthrough Energy Ventures vállalat biztosít a cégnek. Ennek a vállalatnak az egyik alapítója Bill Gates, a cég küldetése pedig  olyan technológiák és innovációk támogatása, melyek segítenek a környezet védelmében. 

pálmaolaj előállítása miatt kipusztulnak az állatok
Meg kell állítani a folyamatot

Shara Ticku, a C16 Biosciences egyik alapítója és vezérigazgatója szerint a pálmaolaj egy nagyon jó funkcionális olaj.  Az olajpálma viszont csak az Egyenlítő környékén képes növekedni, ahol az esőerdők nagy része helyezkedik el.  Ezért naponta nagyjából 300 focipályának megfelelő esőerdőt irtanak ki, hogy legyen hely ez ültetvényeknek. A C16 Biosciences olaj tökéletes alternatívája lehet a pálmaolajnak, minden területen kiváltaná annak használatát. 

Bizonyára sok időbe fog telni, mire ez az új technológia leváltja a klasszikus kitermelést. Addig pedig annyit tehetünk, hogy fokozottan figyelünk arra, hogy ne vásároljunk pálmaolaj tartalmú termékeket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org, fna.hu

Fotók: AFP/Getty Images, Reuters

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...