Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyákat ölnek a koronavírus miatt Kínában?

Világszerte egyre nő az igazolt koronavírus fertőzések száma. Kínában már a 17 000-et is meghaladta a betegek száma, míg az érintett tartományokból utazóknak köszönhetően már 26-ra emelkedett az igazolt fertőzéseket jelentő országok száma.

A hivatalos források szerint világjárványtól még nem kell tartanunk, de egyre több ország rendelt el valamilyen fokú készültséget, vagy vezetett be óvintézkedéseket a vírus megállítása érdekében.

Miközben a világ a járványtól tart, a fertőzés gócpontjának számító tartományok, Vuhan és Hupej lakói a háziállataik miatt aggódhatnak. A 24.hu értesülései szerint ugyanis már vannak olyan települések, ahol felszólították a helyieket az állataik leölésére, míg máshol a kisállatok kijárási tilalmát rendelték el.

A mostani koronavírus törzsről egyelőre nem bizonyosodott be, hogy állatokra is veszélyes, illetve, hogy állatokról emberekre terjed, ennek ellenére figyelmeztették a kínai lakosságot, hogy figyeljék háziállataikat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem minősítette globális fenyegetésnek az új vírust. A 2019-nCoV koronavírus lappangási ideje 14 nap, amely idő alatt negyedfokon is fertőz – azaz a vírusgazda emberről egy másik emberre, majd róla még egyre, és így tovább… 4 alkalommal tartja fent a fertőzőképességet. A számok tükrében, tehát, feltehetőleg egy második nagy megbetegedéshullám várható hamarosan. A vírus valószínűleg a huanani halpiacon ütötte fel a fejét, ahol nemcsak halat és tengeri herkentyűket, hanem élő egzotikus állatokat is árultak. A kutatók a vírus vizsgálata közben arra a feltételezésre jutottak, hogy a 2019-nCoV eredetileg denevérről került kígyóra, majd onnan emberre.

Az egészségügyi ajánlások szerint kedvenceink esetében is körültekintően kövessük a higiéniai szabályokat. Különösen sérült, kölyök, vagy legyengült immunrendszerű kutyánkra vigyázzunk. Ha tehetjük, velük ne utazzunk és ne közlekedjünk forgalmas, turisták által frekventált helyeken.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: 24.hu, Washington Post, Daily Mail, hemopet.org. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...