Engedjék be a vakvezető kutyákat is!

Az elmúlt egy évben több olyan ügy járta be sajtót, hogy vakvezető kutyával közlekedő látássérült embert akadályoztak a szabad mozgásában. Teljesen jogtalan módon. Két esetben százezres bírságot kellett fizetnie az érintett vállalatoknak a fogyasztóvédelem és az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárása után. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közleményét olvashatjátok.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola ismeretterjesztő tevékenységet folytat annak érdekében, hogy minél ritkábban kerüljenek megalázó helyzetbe a látássérült emberek. Egyre többen tudják, hogy a vakvezető kutyával közlekedőknek joguk van belépni mindenhová, ahová a látó embereknek is, nemcsak a közintézményekbe, hanem az üzletekbe, sőt, még az éttermekbe is, de kétségtelen, hogy maradt még feladatunk.

Két általunk képzett vakvezető kutyát és gazdáikat érte jogsértés 2019-ben. Egy évvel ezelőtt Móricz Mátét és vakvezető kutyáját, Fülöpöt nem engedték felszállni a WizzAir londoni repülőjáratára, pedig a repülőjegyük és Fülöp minden egészségügyi papírja rendben volt. A fogyasztóvédelem a sajtóhír nyomán indított eljárása végén a légitársaságnak 160 000 Ft bírságot kellett fizetnie.

Baráthegyi Vakvezető iskola

Fél évvel később Széll Sándort és vakvezető kutyáját, Ikont nem engedték be az IKEA éttermébe. A cég elismerte, hogy hibáztak, és azt nyilatkozta, hogy tájékoztatást adott dolgozóinak. 

Az üggyel kapcsolatban Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a társadalom sokat fejlődött, de az ilyen pillanatokban nagyon megalázó helyzetbe kerülnek az érintettek. Fontos, hogy következetesen kiálljanak a jogaikért, ebben alapítványunk is tud segíteni.

A legfrissebb ügyről az Egyenlő Bánásmód Hatóság adott hírt, melyről a Kutyabarát.hu is írt. Látássérült kérelmező fordult hozzájuk, mert vakvezető kutyájával nem engedték be egy cukrászdába. A kérelmező jelezte, hogy a kutyája vakvezető megkülönböztető jelzéssel rendelkezik, azonban az üzlet munkatársa kiabálva megismételte, hogy kutyával nem mehet be az üzletbe, kérjen az ajtóból süteményt. A hatóság 300 000 Ft büntetést szabott ki.

Baráthegyi Vakvezető Iskola

A kutya híd lehet két ember között

Minden esetben felhívjuk a figyelmet a törvény betartására – a vakvezető kutyával közlekedők jogait miniszteri rendeletbe foglalta a törvényhozó –, de tudjuk, hogy ennél többre van szükség. Alapítványunk több mint egy évtizede végez ismeretterjesztő munkát önkéntesen térítés nélkül. Eljutunk oktatási intézményekbe, városi, falusi intézmények rendezvényeire. Eleget teszünk olyan vállalatok meghívásának, amelyek sok vásárlóval, nagy ügyfélkörrel rendelkeznek és fontos számukra, hogy mindenkinek magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak. Részt veszünk nagy tömeget vonzó rendezvényeken is. Az a célunk, hogy közelebb hozzuk a vakvezető kutyákat és gazdáikat az ismeretre vágyó emberekhez.

 

Aki többet szeretne tudni a vakvezető kutyákról és gazdáikról, megtalál minket egész évben. Februárban két nagy eseményen veszünk részt: 14-én Miskolcon a Kocsonya Fesztiválon, 15-16-án Budapesten a FEHOVA kiállításon.  

 

Forrás és fotók: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...