pixabax

Négy hét a pitbullokért az Egyesült Államokban

2007-ben indult az Egyesült Államokban a kezdeményezés, mely egy hónapot szentel annak, hogy felhívja a figyelmet a pitbullok helyzetére és felelős tartásukra.

A pitbull egykor ünnepelt és ikonikus kutyafajta volt az Egyesült Államokban. Nagy számmal kerültek ki közülük filmsztárok, rendőrkutyák, terápiás kutyák és segítő kutyák. A leghűségesebb és leglojálisabb kutyának tartották őket.

Az idő múlásával sajnos pont azokat a tulajdonságaikat használták fel az emberek negatív irányba, mely fantasztikus társsá tette a pitbullt. Az erő, a hűség és a megfelelési vágy nemcsak csodálatos családtaggá, de kemény harcossá is teszi, ha erre tanítják őket. Ennek az iránynak köszönhetően sajnos a pitbullok ma már egyszerűen csak harci kutyaként szerepelnek a köztudatban, erős, félelmetes és veszélyes kutyaként.

A Nemzeti Pittbull Napot (nationalpitbullawarenessday.org ) a  Bless the Bully’s nonprofit fajtamentő szervezet hozta létre Tennessee-ben, melynek hamar híre ment az országban és évről évre egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, ami október 28-át jelölte meg a pitbullok napjának. Most már a különféle szerveztek az egész hónapot kihasználják a fajta népszerűsítésére, a téveszmék eloszlatására és a félreértések feloldására.

@pixabay

A Nemzeti Pitbull „Tudatosság” Napját azért hívták életre, hogy minél szélesebb körben terjesszék a felelős kutyatartást – különösen a fajta esetében – és megváltoztassák a negatív sztereotípiákat az emberekben. Célja, hogy pozitív kommunikációval és tapasztalatok átadásával helyreállítsák az amerikai pitbull terrierekről alkotott hibás képet. Céljuk továbbá, hogy eloszlassák azokat a „mítoszokat” melyek körüllengik a pitbullok és bull típusú kutyákat. Ilyen például, hogy nem érzik a fájdalmat, vagy hogy eredendően agresszívek.

Az Egyesült Államok néhány államában egyenesen tiltott pitbullt tartani vagy tenyészteni, sok más megyében pedig  bár engedélyezett a fajta, nem mehetnek be azokra a kutyabarát helyekre, ahova más fajtákat beengednek. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: natioanlpitbullawarnessday.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...