Milliárdokért kelt el Picasso „Nő kutyával” című képe

Nemrégiben publikálták a tavalyi év tíz legdrágábban elkelt festményének listáját, melyen az első helyezett a francia impresszionista festő, Claude Monet „Kazlak” sorozatának egyik darabja lett. A festmény a Sotheby aukciósháznál cserélt gazdát 110,474,000 amerikai dollárért (körülbelül 33 milliárd Ft) májusban. A rekorder kép egyébként 44-szeres hasznot hozott az eladónak.

Ehhez képest talán szerénynek tűnhet az az összeg, amellyel a lista ötödik helyére került Pablo Picasso „Nő kutyával” című képe, amely szintén egy sorozat része, és valamivel kevesebb, mint 55 millió dollárért kelt el. Az 1962-ben készült képen Picasso két számára nagyon fontos személyt, szeretett második feleségét, Jaqueline Roque-ot és afgán agarát, Kaboul-t örökítette meg, miközben az asszony a kutyát simogatja.

Picasso Nő kutyával

A művész egész életében hatalmas állatbarát volt. Otthonát és stúdióját állandó élet népesítette be: kutyák, macskák, galambok, papagájok, kanárik – de még egy kecske is élt vele. Két afgán agara, Kasbek és Kaboul közül az utóbbi igazán közel állt a szívéhez. Boris Friedewald 2014-ben megjelent, Picasso’s Animals (Picasso állatai – a szerk.) c. könyvében olvashatjuk a művész szavait:

„Ha eszembe jut munka közben, hatással van arra, amit alkotok. A portrén a modell orra megnyúlik és hegyesebb lesz, a haja pedig hosszú és puha, és úgy öleli körbe az arcot, mint (Kaboul) fülei.”

Picasso kutyák iránti szeretete tetten érhető a finom részletekben és a gyengéden, figyelemmel elkapott mozdulatokban, amelyek a sorozat minden darabján megfigyelhetők, de korábbi munkái is árulkodnak erről. Az 1905-ben készült Fiú kutyával c. festményén szembetűnő az ember és kutya közötti bensőséges pillanat expresszivitása.

Picasso Fiú kutyával
Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: sothebys.com; wikipedia. Indexkép: Steve Johnson  Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...