Saját KB bal
Saját KB jobb

A kecske az új kutya?

Egyre többször találkozunk cuki kis kecskékkel a közösségi médiában, akár több tízezres követőtáborral. Szívmelengető fotók bizonyítják, hogy milyen szoros érzelmi kötődést tudnak kialakítani gazdájukkal.

A kecske valóban nagyon cuki és bájos állat, az elmúlt években pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban. Olyannyira, hogy sokan már háziállatként tartják otthonaikban,  tréningezik és sétáltatják is őket.  Létezik olyan jógaóra, amin kecskék társaságában lehet megmozgatni testünket, de a kecsketerápia sem ritka, szorongás és depresszió kezelésére. Az USA Today szerint 2014 és 2017 között 8 százalékkal nőtt a törpekecskék háziállatként történt regisztrációja és ez arra enged következtetni, hogy a kecskék jól funkcionálnak házi kedvencként is.

Kedves és intelligens

A kecske egy nagyon szerethető állat és sokban hasonlítanak a kutyákhoz. Például egy kísérlet bebizonyította, hogy ők is keresik a szemkontaktust gazdájukkal, amikor valamilyen problémát, feladatot kell megoldaniuk, tehát kommunikálnak az emberrel, sőt igényt tartanak az ember irányítására. A kecske kíváncsi, játékos, intelligens és kiváló hosszú távú memóriával rendelkezik. Természetes környezetükben komplex csoportokban, társadalomban élnek és képesek változtatni a csoportok összetételét, számát aszerint, hogy éppen milyen tevékenységet végeznek. Ebben például hasonlítanak a csimpánzokhoz. A kecskék ugyanúgy élvezik és szeretik a simogatást, vakargatást, mint a kutyák.

kecske kölykök

A kecske, mint házi kedvenc

A kecske is lehet házi kedvenc, de teljesen másként, mint egy kutya. Lehet vele játszani, kommunikálni és kötődést kialakítani, de például nem lehet őket egyedül tartani. Egy kecskének szüksége van arra, hogy más kecskékkel együtt éljen, ez elengedhetetlen a mentális egészségéhez. A másik fontos különbség, hogy kecskék tartásához nagy természetes térre van szükség. Ők ugyanis a szabadban barangolnak és ezt nem szabad elvenni tőlük. Egy törpekecske párnak legalább 1000-1200 négyzetméter legelőre van szüksége a kiegyensúlyozott élethez. Nem elég viszont egy sík terep, a kecskék szeretnek hegyet mászni, dombokra felmenni, tehát ilyen terepre is szükségük van. Nem szabad őket bezárni, vagy lakásban tartani, de nekik is szükségük van menedékre, kuckóra.

Bármennyire kedvesnek és viccesnek tartunk egy törpekecskét, mielőtt magunkhoz veszünk belőlük párat, gondoljuk végig, hogy biztosítani tudjuk – e számukra a megfelelő körülményeket. Ha minden adott a szabad tartáshoz és a boldogságukhoz, akkor viszont olyan kisállatokkal lehet gazdagabb az életünk, akik kedvesek, viccesek, játékosak és nagyon tudnak kötődni az emberhez.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com
Fotók: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...