Agymenők

Egy tanulmány rávilágított, hogy a különböző kutyafajták eltérő agyi képességekkel rendelkeznek

Az elmúlt évszázadok során a különböző kutyafajtákat különböző feladatok ellátására tenyésztették. Bár egy-egy fajtán belül az egyedek rendkívüli változatosságot mutathatnak, nem véletlen, hogy a retrieverek szívesen hozzák vissza az eldobott labdát, a pásztorkutyák pedig ösztönösen terelik a „nyájat”. Az őrző-védő, vadász- vagy épp társasági kutyák szintén hasonló, jól meghatározható viselkedésformákkal rendelkeznek. Sokan tanulmányozták és leírták a fajtákon és fajtacsoportokon belüli vérmérsékletet, viselkedést, az ezek a hátterében álló agyi különbségeknek a kutatása még gyermekcipőben járt.

„Agymenők”

Egy nemrégiben publikált kutatási projektben* 62 kutyát vizsgáltak, akiket tíz fajtacsoportba sorolható 33 fajtából választottak ki. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy még abban az esetben, ha számításba vesszük az agy és a test méretében, valamint a koponya alakjában fellelhető különbségeket, a különböző feladatokra kitenyésztett fajták agyában látható eltérések figyelhetők meg.  

A neuroanatómiai vizsgálatok során az agy különböző funkciókat ellátó területeit vizsgálták, és a területek agyi struktúráinak fejlettsége megfelelt a különböző feladatok ellátásához szükséges készségek és viselkedésformák fejlettségével. Például a szagláshoz társuló terület fejlettebb volt a szag alapján nyomkövetésre tenyésztett kutyáknál, míg a vadak vizuális észlelésére és követésére tenyésztett kutyák térlátással összefüggő agyterülete volt kiemelkedő.

Az agyterületekben mutatkozó eltérések a kutyák evolúciójának legújabb időszakának, azaz az egyedi fajták létrejöttének, következménye. Ez arra enged következtetni, hogy az eltérések a fajták szerinti szelektív tenyésztés következtében jöttek létre. A tanulmányban résztvevő kutyák kedvencként tartott, és nem az adott feladatra kiképzett egyedek voltak, akiknek az agyában az eltérések nyugalmi állapotban végzett MRI vizsgálat során is jól érzékelhetők voltak. Ez arra utalhat, hogy az egyes kutyafajták agyának specializációja akár a vizsgálatban leírtnál nagyobb mértékű is lehet.

*Significant Neuroanatomical Variation Among Domestic Dog Breeds / Erin E. HechtJeroen B. SmaersWilliam D. DunnMarc KentTodd M. Preuss and David A. Gutman
Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...