Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindössze 480 ezer forintos pénzbírság a felakasztott kutyáért

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki 2019 szeptemberében felakasztotta a kutyáját egy fára. A férfit alig félmilliós pénzbüntetésre ítélték – derül ki a bíróság közleményéből.

A büntetlen előéletű állatgondozó 2019. szeptember 8-án egy hajdúböszörmény-bodaszőlői kertben az egyik fa ágára kábellel felakasztotta saját kutyáját a nyakörvénél fogva. Az állat így 1-1,5 méter magasságban körülbelül öt percen keresztül lógott úgy, hogy a lábai nem érték el a talajt.

Két személy is tanúja volt a történteknek, és arra kérték a férfit, hogy szabadítsa ki a kutyáját, de a férfi ezt először visszautasította. Végül az egyik tanú segítségével kikötötte a kábelt és kiszabadította a hurokból az állatot. Az eb a beavatkozás és segítség nélkül megfulladt volna.

Az állatkínzó férfi szándékos magatartásával a kutyájának indokolatlanul fájdalmat és szenvedést okozott.

A 2019. november 28. napján meghozott büntetővégzésével a bíróság állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért 480.000 forint pénzbüntetést szabott ki, annak meg nem fizetése esetén a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. Ezt sem az ügyészség, sem a vádlott nem kérte, így a bíróság döntése 2020. január 6-án jogerőre emelkedett.

Forrás: birosag.hu Debreceni Törvényszék

Indexkép: pexels (illusztráció)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...