pixabax

Az MTA munkatársai gazdik jelentkezését várják új tesztekhez

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont új tesztsorozatához vállalkozó szellemű gazdik jelentkezését várják.

Az MTA TTK munkatársai sokféle és változatos teszteket, kutatásokat végeznek folyamatosan kutyákkal kapcsolatban. Tudomány a kutyakiképzésben FB oldalukon folyamatosan hírt is adnak a tesztek, kutatások eredményeiről, beszámolnak nemzetközi konferenciák és publikációk eredményeiről,  de arról sem feledkeznek meg, hogy a gazdiknak praktikus és jól használható tanácsokat adjanak – a tudományra alapozva.

Egy újabb tesztsorozathoz keresnek most olyan gazdikat, akiknek kutyájára legalább kettő igaz az alábbi állítások közül:

Szemkontaktus kerülése. A kutya ritkán néz gazdájára, feladat végrehajtás közben sem mindig veszi fel vele a szemkontaktust.

Jó megfigyelő. A legapróbb változásokat is érzékeli, érzékeny a környezetében élők hangulatingadozására, viselkedésére, észleli a legapróbb változásokat is.

Ragaszkodik a megszokotthoz. Nehezebben viseli az átlagnál a változásokat, költözéseket, új „falkatagot”, tápváltást, napi rutin változását.

Repetatív mozdulatsor. Izgalmi állapotban, stresszes helyzetben jellemző rá az ismétlődő viselkedés, pl. farokkergetés, körben járás, fel-le sprintelés.

Kommunikációs problémák. Idegen kutyákkal nehezen kommunikál, félreérti a jelzéseket, zavarba jön, nem érti a játékba hívást.

Magányos játék. Gyakran és szívesen játszik egyedül, gazdit vagy más kutyát nem von be a játékba.

Extrém reakció. Olyan ingerekre, mely más kutyáknak fel sem tűnnek, extra erős reakcióval válaszol. Járművek, hangok, tárgyak, fények.

Sikertelen rávezetés. A gazdi mutató gesztusait, segítő tekintetét  (tárgyra, játékra, jutalomfalatra) nehezen értelmezi vagy nem érti.

Tehát ha kutyádra legalább kettő igaz a fenti állítások közül és szeretnéd támogatni a tudományt, jelentkezz az MTA alábbi e-mail címén: [email protected]. Jelszó: my special dog. A teszteken a kutyák különböző játékos tanulási helyzetekkel fognak találkozni.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/Tudomány a kutyakiképzésben

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...