pexels.com

DNS teszttel azonosítják be, hogy ki nem szedi fel a kutyagumit

Az Egyesült Államokban, Tennessee-ben van egy laboratórium, ahol kifejezetten arra specializálódtak, hogy a kutya ürülékből DNS teszt segítségével megállapítsák, melyik gazdi nem szedi fel a kutyagumit.

A beküldött mintát összevetik egy adatbázissal, a labor vezetője szerint 10 mintából 6 esetben a kutya szerepel az adatbázisban és be tudják azonosítani a tulajdonost. Na de milyen adatbázis és ki finanszírozza ezt az egész rendszert?

A BBC rövid riportja Annapolis városban (Maryland) járt utána egy ilyen rendszer működésének. Ebben a városban a vezetés időt és pénzt szán arra, hogy kiderítsék, kik azok a gazdik a kutyás közösségben, akik nem szedik fel kutyájuk után a piszkot.  Egy lakóparkhoz tartozó kutyafuttatót a DNS teszt előtt úgy ellenőrzött az üzemeltető, hogy ha érkezett egy bejelentés ottfelejtett kutyakakiról, akkor a biztonsági kamera felvételeit nézték vissza, hogy annak segítségével találják meg a bűnöst. Ez azonban sok időt, energiát igényelt és kevés eredménnyel járt.

A DNS teszt bevezetése óta minden kutyától, aki a lakóparkban lakik, DNS mintát vesznek, mely csak egy kis nyálmintát jelent, tehát a kutyának semmilyen tortúrával nem jár. Ennek a költsége 40 USD, amit a tulajdonosnak kell fizetni. Ez a minta aztán bekerül annak a labornak az adatbázisába, ahová a mintákat küldik.  Amikor találnak egy elhagyott kutyagumit, a gondnok mintát vesz belőle egy speciális mintavételi eszközzel, ezt beküldik a laborba. A mintavétel költsége 20 USD, melyet szintén a megállapított bűnös fizet.

A Tenessee-ben működő labor naponta legalább 100 mintát kap az ország minden pontjáról, ahol bevezették a rendszert. A labor vezetője viccesen meg is jegyezte, hogy a postásuk valószínűleg utálja őket,  hiszen naponta csak és kizárólag kutya kaki mintákat visz nekik.

A DNS teszt költsége 65 USD és hamar el is készül az eredmény. Ezt aztán összevetik az adatbázissal és a találat alapján már be is azonosították, hogy ki volt a figyelmetlen, vagy hanyag tulajdonos. Annak az esélye, hogy a teszt téves eredményt hozzon 1:250 000 000 000 000 000 000, tehát mondhatjuk, hogy szinte nulla.

Az adott lakópark kutyafuttatójában pár hónap alatt szinte teljesen megszűnt a probléma, a figyelmeztetések kiküldése után mindenki sokkal jobban odafigyelt arra, hogy tisztán tartsa a futtatót és egy percre se tévessze szem elől a kutyáját, nehogy figyelmetlenségből történjen baleset.

A kutya kakira specializálódott DNS labor már 7 éve működik és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több,  mint 300 000 kutya van  az adatbázisukban és ez a szám egyre csak nő.  Azonban  még mindig elenyésző ahhoz képest, hogy az USA-ban jelenleg nagyjából 90 millió kutya él.

A rendszer tehát tökéletesen működik, egyetlen nagy hátránya, hogy csak zárt lakóközösségekben van értelme mintát szedni és adatbázist létrehozni, így a közterületek problémájára sajnos nem nyújt megoldást.

 

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: bbc.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...