Saját KB bal
Saját KB jobb
vadállat aligátor

Kaliforniában betiltották az aligátorok és több egzotikus állat bőrének kereskedelmét

Sokat hallunk mostanában Kaliforniáról állatvédelem fronton. Az elmúlt évben betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését és a szőrmekereskedelmet is. Most újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek.

Több évtizedes küzdelem árán végre az állatvédelmi lobbi legyőzte a divatházak kereskedelmi érdekeit és pár napja elfogadták azt a törvényjavaslatot, mely tiltja az krokodil- és aligátor, valamint további egzotikus és vadállat bőrének kereskedelmét.

Az államban már 1970-ben született egy hasonló jogszabály, de a divatipar erős befolyásának köszönhetően 2006-ban hatályon kívül helyezték a tilalmat, ami 2009-ben és 2014-ben is tárgyalásra került, de azt újra és újra meghosszabbították. Egészen mostanáig, amikor is az illetékes hatóságnak sikerült elfogadtatnia az AB1260-as törvényjavaslatot, mely megtiltja a krokodilok, aligátorok, iguánák, vízilovak és bizonyos gyíkok bőrének kereskedelmét.

Divatmárkák is kiállnak az egzotikus és vadállatok védelme érdekében

A mostani döntés annak is köszönhető, hogy míg korábban a divatipar egyértelműen ellenezte a tiltást, ma már egyre több divatház és tervező áll be az állatvédők mögé. Tavaly a Chanel divatház jelentette be, hogy nem használ többé szőrmét és egzotikus állatok bőrét, idén februárban pedig Victoria Beckham is követte a példájukat.

Azon kívül, hogy ma már a legnagyobb divatházaknál is presztízs, hogy fenntartható és etikus divatot diktáljanak, egyre több horror telepet lepleztek le állatvédő szervezetek. A divatipar részére tenyésztett krokodilok és aligátorok borzalmas körülmények között, összezsúfolva, koszos vízben tengődtek szinte az összes telepen.

Az AB1260-as törvény 2020 januárjában fog életbe lépni. Kaliforniában szemmel láthatóan óriási hangsúlyt helyeztek az elmúlt években az állatvédelemre, példát mutatva ezzel az egész világnak.

 

Bohata Krisztina

(kutyabarát.hu)

Forrás: livekindly.co

Fotó: livekindly.co

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...