Saját KB bal
Saját KB jobb
OHSU/Kristyna Wentz-Graff)

Tanulmány bizonyítja, hogy minden gyermekkórházban szükség lenne terápiás kutyákra

Egy éven át tesztelték terápiás kutyák jelenlétét egy angliai kórházban és az eredményt látva a kórház dolgozói egyértelműen javasolják a segítő kutyák alkalmazását minden hasonló intézménybe.

A Southamptonban működő gyermekkórházban lehetőség nyílt egy teljesen újszerű és eddig még nem látott tanulmány elvégzésére, egy éven át tesztelték és mérték folyamatosan a kórházban dolgozó terápiás kutyák eredményeit. Természetesen nem ez az első eset, hogy kutyák kórházakban segítik a beteg felnőtteket vagy gyermekeket. Sok intézmény viszont nem szívesen engedi be a kutyákat, általában azért mert nem biztos, hogy mindenki szívesen látja őket (például félnek a kutyáktól), vagy azt gondolják, hogy veszélyeztetik a kórház higiéniai biztonságát egy kutya jelenlétével.

Azért nagyon fontos ez az egy éves teszt, mert minden ilyen jellegű kérdésre és aggodalomra is választ ad, hiszen a terápiás kutyák pozitív hatásán kívül a körülményeket (fogadtatás, logisztika, higiénia stb.) is folyamatosan vizsgálták.

A tanulmányt a British Journal of Nursing című szakmai lapban tették közzé, ahol részletesen bemutatták a résztvevő három kutyavezetőt és az 5 terápiás kutyát, akik a gyermekeknek segítettek legtöbbször azoknál a vizsgálatoknál, mely félelmet keltett bennük. Vérvételre, röntgenre, egyéb félelmetes vizsgálatokra vagy műtétre várva enyhítették az idegességüket és terelték el a figyelmüket.

A kórház 200 dolgozója egyértelműen és egybehangzóan állította a kísérleti év végén, hogy sem viselkedési probléma, sem higiéniai probléma nem merült fel, sőt még azok a gyerekek is szívesen fogadták a kutyákat, akik azelőtt úgy általában féltek a kutyáktól.

Mindenki, aki a felmérésben részt vett, kifejezetten ajánlotta, hogy minden kórházban alkalmazzanak terápiás kutyákat a betegek érzelmi támogatására.

A terápiás kutyák vezetője Lyndsey Uglow szerint ez az eredmény áttörés lehet az angliai kórházak életében, mert hiába kaptak ők eddig is csupa pozitív visszajelzést, hiányzott egy olyan átfogó, kórházi környezetben, hosszútávon végzett megfigyelés, melynek eredményei nem csak a páciensek beszámolóján, hanem kórházi dolgozók tapasztalatain is alapszik.

Bízunk benne, hogy hamarosan minden kórházban természetes lesz egy-egy terápiás kutya jelenléte.

 

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: bbc.com
Fotók: linkedin, thetimes, dailyecho.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...