Saját KB bal
Saját KB jobb
Greta Thunberg - egy fiatal lány, aki megváltoztatja a világot

Greta Thunberg – egy fiatal lány, aki megváltoztatja a világot

Great Thunberg 16 éves svéd gimnazista, aki elhatározta, hogy nem ül tétlenül, és megteszi, ami tőle telik a klímaváltozás megfordításáért.

Greta Thunberg - egy fiatal lány, aki megváltoztatja a világotGreta Thunberg nyolc évesen hallott először a klímaváltozásról, és hamar rájött, hogy hathatósan senki nem tesz semmit a globális klímakatasztrófa elkerüléséért. A világ vezető hatalmai a homokba dugják a fejüket – vagy inkább a pillanatnyi gazdasági érdekeknek rendelik alá a bolygónk jövőjét. Greta ahhoz a generációhoz tartozik, akik felnőve már nem csodálhatják meg a Nagy Korallzátonyt, az amazonas-i esőerdőket vagy Bali tengerpartjait – egy teljesen más, kizsákmányolt és felborult ökoszisztémájú Földön kell majd élnie, hála azoknak, akik most elherdálják a vízkészleteket, szennyezik a termőföldet és pusztítják az erdőket. Érthető tehát az aggodalma és a tenni akarása.

Greta Thunberg - egy fiatal lány, aki megváltoztatja a világotGretát ez az elkeserítő kilátás depresszióba taszította, de erőt vett magán, és úgy döntött, hogy inkább ő maga veszi fel a harcot és tesz meg minden tőle telhetőt a Földért. Tavaly sztrájkba kezdett, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. Minden pénteken ő, és egy egyre nagyobb csapat, akiket mozgósítani és inspirálni tudott, a stockholmi parlament épülete előtt tüntetnek. Greta Thunberg megszólalásaival és beszédeivel felhívta magára – és ezzel az ügyre, amelyért harcol – a nemzetközi média figyelmét, az idei ENSZ csúcstalálkozóra is meghívták, hogy szólaljon fel a környezet védelme érdekében. Greta az utat nem repülővel, hanem egy vitorláshajóval tette meg, hogy ezzel is szemléltesse, léteznek a környezetet kímélő alternatívák is, csak észre kell venni őket.

Greta tettei és eltökéltsége sokakat inspirál, mottója Nem lehetsz túl kicsi, ahhoz, hogy változást érj el” pedig reményt ad azoknak, akik egy látszólag esélytelen ügyért harcolnak.

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: The Bark, HVG, wikipedia; Képek: The Bark – Malin Hoelstad; Markus Spiske temporausch.com  Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...