Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Dániában az állam mentette ki az elefántokat a cirkuszokból

Egészen pontosan megvásárolta őket az utolsó állatos cirkuszokból.

Dánia azon kívül, hogy 2019-ben betiltotta a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, arról is gondoskodott, hogy a jelenleg cirkuszban dolgozó elefántok elhelyezése biztosítva legyen és nyugdíjas éveiket élhető körülmények között élvezhessék a cirkusz fogsága helyett.

És hogy mit jelent ez pontosan a gyakorlatban? Az állam 11 millió koronáért (480 millió forint) megvásárolt 4 cirkuszi elefántot, hogy biztosítsák számukra a megfelelő életkörülményeket. Lara, Ramboline, Jenny és Djunga az Animal Welfare Denmark felügyelete alá kerültek egészen addig, míg nem találják meg számukra a tökéletes helyet. Egykori tulajdonosuk, Benny Berdino örömmel fogadta az elefántok elhelyezéséről szóló döntést, véleménye szerint is megérdemlik a pihenést a hosszú, munkával töltött évek után.

Cirkuszi állatok - Dániában az állam mentette ki őket a cirkuszokból
Cirkuszi állatok - Dániában az állam mentette ki őket a cirkuszokból

A cirkuszi állatok helyzete

A vadállatos cirkuszokon évek óta egyre nagyobb a nyomás, állatvédők és civil szervezetek folyamatosan támadják az elefántokkal, medvékkel, oroszlánokkal turnézó cirkuszokat. Az ilyen helyeken általában kis ketrecben, kevés helyen és nem megfelelő körülmények között élnek az állatok. Valamint fájdalmas eszközökkel tréningezik őket a porondon végrehajtandó produkciókra.  A folyamatos petíciókat és felháborodást lassan az országok vezetői is komolyan veszik és egyre több helyen iktatják törvénybe az állatok cirkuszi szerepeltetésének tiltását. Dánia viszont ezen túlmenően egyedülállóan arról is gondoskodott, hogy a „felszabadított” állatok mindent megkapjanak, mely kényelmes és szabad életükhöz szükséges.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.com

Fotó: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...