Saját KB bal
Saját KB jobb
A kutyák szeretete egyetemes gondolat - mopsz képregény

„A kutyák szeretete egyetemes gondolat” – beszélgetés az internetet meghódító mopszos képregények alkotójával

157ofGemma, azaz Gemma Gené mopszos grafikái meghódították az internetet. Népszerűségük nemcsak a kutyások körében töretlen, de biztosak vagyunk benne, hogy velünk együtt sok kutyás kacag fel hangosan egy-egy rajza láttán!
– A spanyol művészt a The Bark kérdezte.

  • Mindig is művészettel szerettél volna foglalkozni? Honnan ered a képregénygrafikához való kötődésed? Ha jó tudom, Spanyolországban az alternatív művészeti ágak és az underground képregények erős gyökerekkel rendelkeznek – jó látni, hogy nőként ilyen sikereket érsz el egy alapvetően férfiak uralta szegmensben. Honnan jött az ötlet, hogy a kutyádról, Mochiról kezdj képregényeket készíteni? 

– Gyerekkoromban nagyon szerettem a rajzfilmeket és a képregényeket. Imádtam Garfieldot, Mafaldát, a Simpson családot… Igen, Spanyolországban nagy hagyományai vannak képregényeknek, nemcsak spanyol, hanem többek között francia és argentin műveket is olvasunk. Gyerekként állandóan rajzoltam, képregényekben örökítettem meg a velem történt dolgokat, ez volt a naplóm. Bár a rajzolás természetes része volt az életemnek, sosem gondoltam rá karrierlehetőségként.

A kutyák szeretete egyetemes gondolat - mopsz képregénySokáig kerestem az utam, míg végül az építészet mellett döntöttem. Évekig nem rajzoltam, csak a szakdolgozatom írása közben kezdtem újra képregényeket készíteni. Az internetnek és a közösségi médiának szerintem az a hatalmas hozadéka, hogy mindenki számára elérhetővé tette a képregényeket és lehetőséget biztosít arra, hogy nőként is érvényesülj. Egy ekkora közösség lehetőségeket rejt, de szerénységre is tanít. Szerencsére egyre több női képregényrajzoló van, és remélem, hogy ez a trend folytatódik. Jó lett volna, ha gyerekként is ilyen lehetőségeim lettek volna!

 

  • A kutyaszeretet szerinted nemzetközi nyelv? Milyen volt a munkáid Egyesül Államok-beli és nemzetközi fogadtatása?

A kutyák szeretete egyetemes gondolat - mopsz képregény– Szerintem a kutyák szeretete egyetemes gondolat. Természetesen a kutyákhoz való hozzáállás kultúránként eltér, de a 157ofGemma kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kapok a világ minden tájáról. Fantasztikus látni azt a szeretetet, amelyet az emberek a kutyáik iránt éreznek, bárhol is éljenek a világon. A kutyák szeretete nem ismer kivételt, minden embert egyformán képesek szeretni és megérinteni. Szóval a kutyások mindenhol kutyások! Ezért is készülnek a képregények spanyol és angol nyelven is. Mochi és én kétnyelvűek vagyunk, de nem ez az egyetlen ok. Szeretném, ha a kutyák szeretete minél több emberhez eljusson, szerte a világon. A közösségi média ilyen szempontból is ideális médium, bárki, bármikor, bárhonnan elérheti. Érdekes látni, hogy a világ különböző pontjain hogy fogadják a humorunkat.

  • Gemma, hogyan találtatok egymásra Mochival? Mesélj egy kicsit róla, milyen a személyisége és miért ilyennek ábrázolod?

– Azóta rajongok a mopszokért, hogy életemben először találkoztam eggyel. A szüleim persze nem engedték, hogy mopszom legyen, úgyhogy haditerveket szőttem, hogyan lehetne mégis. Jóval később, amikor összeköltöztünk a későbbi férjemmel, kiderült, hogy a lakásban nem engedélyezett a kutyatartás, de reménykedtem, hogy egy nap majd lehet végre egy mopszom. Végül a keresztanyám lepett meg, az esküvőm napján – el sem hittem!

A kutyák szeretete egyetemes gondolat - mopsz képregényAmikor először megláttam Mochit, megállt velem a világ! Elrabolta a szívemet. Felemeltem, és azonnal el is nyomta az álom a karjaimban; tudtam, hogy ő az igazi. Már egészen pici korában is nagyon bújós volt. A mochi (mocsi) egy japán édesség neve, ami puha, gömbölyű és édes – csak úgy, mint Mochi. Mochi nagyon kedves, laza, de hatalmas drámákra is képes. Egyetlen szempillájába több egyéniség szorult mint sok emberbe – egyszerűen hihetetlenül aranyos és vicces.

  • Milyen hatással volt a hírnév Mochira? Mik a terveitek a jövőben?

– Nem biztos, hogy a hírnév teszi, mert Mochi mindig is valódi dívaként viselkedett. Imádja a figyelmet, de tényleg! Értetlenül néz, ha valaki más kutyákat fényképez és nem őt.

A jövőben? Képregények és még több képregény. És remélhetőleg, a nem túl távoli jövőben egy rajzfilm. Jelenleg két könyvünk készül, de már további ötleteim is vannak. Szeretnék Mochi mentett ikertesóinak (@theTwinchis ) is egy képregényt. Ők két külön, független egyéniség, akik azonnal belopták magukat a szívekbe, és a követőik szeretnének többet hallani róluk.

A kutyák szeretete egyetemes gondolat - mopsz képregény
Képek: @157ofgemma; Az eredeti interjú a The Bark 2019. szeptemberi számában jelent meg.
Fordította: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...