Saját KB bal
Saját KB jobb

Betegségek, amiket előbb kiszagolnak a kutyák, mint a műszerek

Egyszerűen megdöbbentő, mikre képesek: pontosan ezért vizsgálják rendszeresen a képességeiket. Kedvenceink ugyanis nem csak a legjobb barátaink, de kitűnő jelző szerkezeteink is: sokkal megbízhatóbbak, mint eddig bármilyen teszt, amit az ember feltalált. Íme a betegségek, és a módszer, ahogy az ebek kimutatják őket.

Malária

A múlt héten a kutatók bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a kutyák képesek már abból is megállapítani a malária jelenlétét, hogy valakinek megszagolják a zokniját. Több hónapos gyakorlás után egy labrador és egy retriever meg tudta mondani, hogy egy gyermeknek volt-e ilyen betegsége még akkor is, ha nem mutatott tüneteket.

Prosztata daganat

2015-ben olasz kutatók jelentették be, hogy kiképeztek két német juhászkutyát a a rákos megbetegedésekhez kapcsolódó vegyi anyagok kimutatására vizeletmintákon keresztül. A kutyák ítélete az esetek 90%-ában helyes volt, míg a standard PSA-vérvizsgálat nem tekinthető elég megbízhatónak a szűréshez. Jelenleg már több helyen folynak olyan vizsgálatok, amelyek célja a kutyák képességeinek használata normál klinikai környezetben.

Diabétesz

A kutyákat már régóta használják a cukorbetegek segítőiként, hogy észleljék, ha vércukorszintjük veszélyesen magasra ugrik vagy alacsonyra zuhan. Számukra egyszerű a folyamat: az ember lélegzetvételében vagy izzadságában szagolják ki az értékeket. A kedvtelésből tartott állatok is korűbban felismerhetik a problémát, mint egy glükózmonitor.

Parkinson kór

A Manchester Egyetem kutatói megpróbálják kiképezni a kutyákat a Parkinson-kór felismerésére, még azelőtt, hogy a tünetek megjelennének. A munkát furcsa módon egy olyan hölgy ihlette, aki csak mint a „szuper-szippantó” híresült el:  ugyanis hat évvel korábban diagnosztizálta a férje állapotát pusztán az illatában beállt változás alapján.

Tüdőrák

Az igazán kulcsfontosságú momentum a kutyák munkájában a korai felimerés. Még Magyarországon is képeznek olyan ebeket, akik a tüdőrák korai stádiumát képesek jelezni pusztán az emberek lehelletéből. A magyar kutatásról bővebben itt olvashattok.

 

Rengeteg mindenben mankóink ők:

Jedi mentette meg a cukorbetegségben szenvedő Luke-ot a kómától

A művész fogyatékkal élő Disney hercegnőket és segítő kutyáikat ábrázolja, ami nagyon fontos üzenetet hordoz

Extrém orrok: borszakértők, ágyi poloska és bálnakaki kereső kutyák

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: theguardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...