Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyáink hasonlóan öregszenek, mint mi?

Kubinyi Enikő etológus nemrég nyerte el a L’Oréal–UNESCO „A nőkért és a tudományért” ösztöndíj 2018-as társdíját, évek óta dolgozik azért, hogy jobban megismerjük legfontosabb társállatunkat. Legújabb kutatásuk az emberi öregedés jellemzőit mutatja meg a kutyák korával összefüggésben, azon dolgoznak, hogy a kutya az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen. A hvg.hu-nak mesélt munkájáról.

A kutyák öregedésével már számos kutatás foglalkozott, folyamatosan új megközelítést kap az emberi életkorra való átszámítás, és a korral járó testi és szellemi változások is egyre jobban érdekli a tudósokat. Eddig azonban ezeket elsősorban arra használtuk, hogy kutyánk utolsó éveit minél aktívabban, kiegyensúlyozottabban és kényelmesebben tudjuk vezetni.

Most azonban az ebek öregedési folyamata egy új megközelítést kapott: mivel számos hasonlóságot mutatnak az emberi öregedéssel mind a viselkedésbeli, mind az élettani változások terén, ezért az ELTE Etológia Tanszékének nemzetközi kutatócsoportja elkezdte vizsgálni a családi kutyák öregedése során tapasztalt viselkedését, mégpedig genetikai és idegtudományi megközelítéssel kiegészítve. Arra kíváncsiak, hogy milyen változások történnek a kutyák agyában az öregedés során. A csoport vezetője Kubinyi Enikő, a hvg.hu-nak számolt be az eddig tapasztaltakról.

 – A viselkedési vizsgálatokban egyrészt fiatal és idős kutyákat hasonlítunk össze, másrészt van egy százhúsz kutyából álló csoportunk, ezeknek az állatoknak éveken keresztül követjük a viselkedését. Időközben lettek köztük olyanok, akik demenciaszerű viselkedés jeleit mutatják: ez a kutyáknál is spontán megjelenik, akárcsak az embernél, ezért is nagyon fontos modellállatai az emberi öregedésnek – részletezi a már kétéves kutatást az etológus. Ha az egyik kutyán látszik, hogy demenciára utaló viselkedést mutat, előveszik a korábbi videófelvételeket, és elemzik, hogy vannak-e olyan jegyek, amelyek azt vetítették előre, hogy a kutya idővel ilyen állapotba kerül majd.

Emellett kérdőíves kutatásokat is végeznek: már több ezer alanyuk van, és a gazdák észrevételei alapján vizsgálják, hogy egyáltalán mikor kezdenek el öregedni a kutyák. – A nagytestű kutyák összesen 7-8 évig élnek, a kisebbek meg akár kétszer addig. Egyelőre nem tudjuk, hogy a nagy kutyák agyának öregedése egyáltalán megtörténik-e, vagy pedig különböző egyéb, szervi okokból előbb elhaláloznak, minthogy megjelennének náluk a kognitív diszfunkciók. –

– A sikeres öregedést tekintve mi, emberek is elsősorban arra törekszünk, hogy miközben öregszünk, az agyunk ép maradjon. Ha hanyatlik is a többi szervünk, testrészünk, akkor is tudunk kompenzálni, illetve meg tudjuk oldani ezeket a problémákat, de ha az agy veszíti el az egészséges működést, akkor teljesen rá leszünk utalva a környezetünkre – mondja Kubinyi Enikő.

A kutatás egyik legfőbb célja, hogy azok az ismeretek, amelyeket a kutyákról szereznek, valamilyen szinten az emberi kutatásokban is alkalmazhatóak legyenek. A másik pedig az, hogy létrehozzanak egy olyan rövid viselkedéstesztet, amelyet kutyakiképzők, állatorvosok is használni tudnak. – Az embernél már létezik: az orvos akár 5-10 perces teszttel is fel tudja mérni, hogy elkezdődött-e a demencia valakinél. A kutyáknál ilyen egyelőre nincsen, ezért célunk, hogy egy állapotfelmérésre alkalmas rövid, bárhol alkalmazható teszthelyzetet csináljunk.

 

Kapcsolódó kutatások:

Magyar kutatás a kutyatartásról: felemás eredmények

Az érzékszervi problémák és a képzettség hatása az idősödő kutyák viselkedésére

A traumatikus élmények rövidíthetik kutyánk életét

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: hvg.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...