Zseni ötlet az új brit utcai világítás, amit kutyakaki működtet

A legújabb brit fejlesztés az az új utcai lámpa, ami egy anaerob bomlási folyamatot használ a kutyák ürülékéből, hogy bevilágítson egy egész lakóterületet. És működik. Kosz nincs, s lőn világosság!

A módszer kifejlesztése Brian Harper nevéhez fűződik, aki Worcestershire-ben él. Rájött, hogy a kutyakakit nem elviselni kell, hanem hasznosítani! A kutyaürülék speciális lebontása alatt képes áramot termelni, amit kitűnően lehet például utcai világításra használni.

A folyamat teljesen egyszerű: a helyi kutyások zacskókba gyűjtik a kakit, ahogy eddig is. A zacskóval azonban nem több kilométert gyalogolnak, ahogy az nálunk szokás a kertvárosban kuka híján – a zacskót egyszerűen behelyezik a lámpatesthez csatlakoztatott masinába, ami megindítja a speciális bomlasztási folyamatot.

El kell fordítani egy kart, akkor az ürülék felmelegszik és összekeveredik, majd a mikroorganizmusok bontani kezdik. Az így felszabaduló biometán az, ami táplálja a fényt.

Harper tagja az egyik helyi környezetvédelmi csoportnak. Három évet töltött a rendszer kiépítésével. Egy lámpánál nagyjából 10 zacskó kaksi elegendő kétórányi világításra. Harper bízik abban, hogy ez felnyitja az emberek szemét, és elkezdenek majd máshogy tekinteni a kutyagumira – talán még motiválja is őket, hogy felszedjék kutyájuk után a piszkot.

A következő lépés a fejlesztésben az ötlet elterjesztése lesz országszerte. Más országok – mint India – már korábban is felfedezték a szennyvízből és állati trágyából nyerhető hő és elektromosság hasznosságát. Sajnos még mindig hatalmas az energia pazarlás, így Harper ötlete valóban ötvözi a hasznost a hasznossal, és élő példája a fenntartható fejlődésnek.

 

Még több kaki:

Beszédes kutyakaki

Harc a feledékeny gazdák ellen

El kell mondanunk valamit – a kakitündér nem létezik!

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: springwise
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...