A jegyző elvenné a látássérült házaspár vakvezető kutyáját

Megtiltaná a jegyző egy tápiószelei látássérült házaspárnak a kutyatartást, pedig az egyik kutya vakvezetőként segíti a család mindennapjait – adta hírül a hírTV.

Tápiószelén él három kutyájával a látássérült Vida–Turi házaspár. Az egyik kutya egy labrador, aki vakvezető kutyaként segít a családnak. A helyi jegyző azonban megtiltaná a kutyák tartását, mivel azokra elmondása szerint több panasz is érkezett.

A szomszédok állítólag félnek az állatoktól, akik ki tudnak mászni a kerítés alatt.

A határozat ellen fellebbezett a család. A Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége szerint kompromisszumra kellene törekedni, hogy az ügyben ne sérüljenek az érintettek jogai.

„Azt tartanám kívánatosnak, hogy meg kellene próbálni közösen megoldani a problémát, segítő szándékkal hozzáállni a jegyzőnek, illetve a település vezetésének, hogy ezeknek az embereknek ne sérüljenek a jogaik. Közösen kell megoldani a problémát, hogy a kutyák ne tudjanak kimenni” – mondta Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke.

Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász nyilatkozott a hírTV-nek. – „Semmivel nem lehet pontosan bizonyítani, hogy a kutyák tényleg zavarják az embereket az utcán, kétségtelen azonban, hogy a kerítés megerősítésre került, ennek ellenére hónapokkal később, az idén nyáron a jegyző megtiltotta a kutyák tartását”.

Lakatos Krisztina, a Vakvezetőkutya-kiképzők Országos Egyesületének tagja szerint a képzett kutyák nem bánthatnak senkit, hiszen oktatásuk egyik alapfeltétele, hogy nem lehetnek agresszívek.

„Ők úgy vannak szelektálva, már a tenyészegyedek is, hogy teljesen agresszivitásmentes kutyák, ha bármilyen agresszivitást mutatnak a tesztek során akár emberrel, akár más állattal szemben, akkor nem kerülhetnek a kiképzendő ebek közé” – magyarázta a vakvezető képzéssel foglalkozó szakember.

A kutyák egyelőre még a házaspárnál vannak, a jegyzői döntés ellen pedig fellebbeztek.

 

Cikkajánló:

Megsérült a látássegítő kutya mancsa a vonatlépcsőn

521 hivatásos négylábú segít az országban

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: hírTV
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...