Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindenki imádja a pamplona-i bikafuttatás helyetti kutyás verziót

Megőrizheted a tradíciókat az állatok bántalmazása nélkül is – ez a jelszava annak a kezdeményezésnek, ahol különböző humoros ötletekkel helyettesítik a bikákat a spanyol hagyománynak tekinthető bikafuttatáson. Van kutyás verzió is.

Előző héten zajlott a pamplona-i fesztivál Spanyolországban, ami a híres és hírhedt bikafuttatásáról a legismertebb. A futás nem csupán ártatlan móka: a legtöbb bika ugyanis megsérül, többet meg is ölnek szórakozás címszóval.

De végre kezd felülkerekedni az az igény a helyiekben, hogy ezt a véres szokást félretolva inkább humorossá, kedvessé tegyék a fesztivált.

Az egyik verzió a „kutyafuttatás”, ahol spanyol iskolásgyerekek vesznek részt a futamon, a terrorizált bikát pedig egy édes kutyával helyettesítik, aki legalább annyira élvezi a köröket, mint a srácok.

Egy másik kisvárosban a bika futtatás emberi verzióját részesítik előnyben: Santillana del Marban például felfújható bikák ellen rohannak a népek, levegővel teli szarvukkal csupán csiklandozni tudják őket, így a hasfogó nevetésen kívül nemigen esik baja senkinek, de legalább olyan látványos az esemény.

Mataelepino városa már egy fokkal merészebb volt, és egyben nagyon jól érzékelteti, milyen lenne élő bikák elől menekülni és a bika szarva által szerezhető sérüléseket még csak imitálni sem tudják a kerek gömbbel: lejtős utcáikon ugyanis egy közel 150 kilogrammos golyót gurítanak végig, ami elől szaladhat, ki merre lát.

A bikaviadalok népszerűsége alapvetően csökkenő tendenciát mutat Spanyolországban, de a bikafuttatás még mindig keresett esemény. Te is sürgetheted Pamplona polgármesterét a véres tradíció eltörlésében, ha aláírod a petíciót.

 

Egy kis történelem:

Hungarikumok lettek a magyar fajták

Február 1 – a galgo-k tragikus világnapja

Népszerű kutyafajták anno és 100 év tenyésztés után

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Dodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...