Saját KB bal
Saját KB jobb

Hivatalosan is hungarikumok lettek a magyar kutyafajták

A Hungarikum Bizottság az Egri Bikavér és a Kodály-módszer mellett végre a hungarikumok sorába emelte a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat.

Sokan azt hitték, igen, de eddig hivatalosan még nem voltak elismertek a magyar kutyafajtáink. Most végre a bizottság is bevette a hungarikumok sorába, így már ők is gazdagítják a gyűjteményt a hazai tájhoz tartozó, az évszázados tenyésztői munka eredményei: a magyar pásztor- és vadászkutyafajták.

„A törvényi meghatározás szerint a „hungarikum” gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

Tavaly év vége óta kiemelt programként kezelik a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. 

 

Ezek is kapcsolódnak:

Az állam is belevág a kutyatenyésztésbe

Magyar kutya-ügyi biztost nevezett ki a miniszter

31. a magyar vizsla a tengerentúli népszerűségi listán

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...