Saját KB bal
Saját KB jobb

Népszerű kutyafajták anno és 100 év tenyésztés után

A kutyatenyésztés komoly felelősséggel jár, ezzel a felelős tenyésztők tisztában is vannak. Adott esetben rajtuk múlik a fajta jövője, befolyással bírnak a fajta jellemző tulajdonságaira, küllemére, használhatóságára, munkabírására és természetesen az egészségére is. 

A businessinsider.com négy világszerte népszerű fajtát vizsgált meg, és szembeállította egymással az eredeti fajtajellemzőket a mai kor egyedeire jellemző tulajdonságokkal. 

Bulldog

A 16. és 17. század fordulóján a középkori Angliában tenyésztették ki a bulldog ősét. Alapvetően a bikák terelése, őrzése volt a feladatuk, de 1835-ig „bikaheccek” során is használták őket. Ez akkoriban egy olyan sport volt, ahol a bulldogokat használták csaliként, hogy a bikákat odavonzzák. A 19. században „háziasították”, és a mopsszal keresztezve alakult ki a mai angol bulldog, akire már a békés és nyugodt természet a jellemző. 1915-re pedig kinézetük és testfelépítésük a tenyésztés következtében olyanná változott, ahogyan mai is látjuk őket. Számos egészségügyi problémával terhelt fajta lett belőle, valamint légzési problémákkal is küzdenek.

Német juhászkutya

Ősei különböző pásztorkutyák és az ónémet juhászkutya voltak. Mai formáját az 1800-as évek körül érte el. A tenyésztők célja leginkább az volt, hogy egy szép, a farkashoz leginkább hasonlító fajtát hozzanak létre.
Súlyuk anno még mindössze 25 kg volt, mély mellkassal és egyenes háttal rendelkeztek. Napjainkra viszont már 34 – 43 kg-ot is nyomnak, hajlamosabbak olyan súlyos egészségügyi problémákra, mint például a csípődiszplázia, vagy a gyomorcsavarodás.

Bullterrier

Több fajta keresztezésével tenyésztették ki, ősei között megtalálható többek között a fehér angol terrier és a dalmata is. 
Anno az arányos fej és a karcsú test volt a jellemző e fajta egyedeire, mostanra viszont ők is teljesen átalakultak, mind fejük formája, mind testfelépítésük megváltozott.

Tacskó

Rövid lábú, kis termetű munkavadászkutya, akinek származása vitatott.
Régen funkcionális lábak és arányos nyak jellemezte a tacskókat. Napjainkra a hát és a nyak hosszabb, a mellkas domborúbb lett, a lábak is megrövidültek. Az összes fajtát figyelembe véve, ők a leghajlamosabbak a porckorong betegségekre, ami akár bénulással is végződhet.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás, fotók: businessinsider.com, wikipedia.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...