Amikor iskolások teszik szebbé a menhelyi kutyák környezetét

Több éves hagyományra tekint vissza, hogy a Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola diákjai kilátogatnak tavasz végén, nyár elején a szekszárdi kutyamenhelyre, és lefestik az ebek házait – írja a teol.hu. És nem ők az egyetlenek, akik fontosnak tartják a gyerekek ilyen irányú oktatását.

Számos kezdeményezést láthatunk különböző óvodákban, iskolákban, ahol a gyerekek aktívan kivehetik a részüket a menhelyi kutyák életének jobbá tételében.

Steinerné Gyurcsák Katalin, az Kolping Iskola oktatója, a megmozdulás főszervezője hangsúlyozta, bármikor szívesen segítenek a menhely dolgozónak, akár ha gyorsan törmeléket kell hordani vagy rendet kell rakni a raktárépületben.

Bármit megcsinálunk, amire az itt dolgozóknak nem marad idejük a napi munka mellett” – mondta az oktató. – „Ilyenkor összetrombitáljuk a gyerekeket, és már jövünk is. Nem is nehéz összeszedni az önkénteseket, szívesen segít mindenki, és mindezt a kötelező közmunka felett vállalják.”

A Kolping diákjai minden tanévben legalább ebben a munkában segítenek a telepen, de az elmúlt télen már az ólak téliesítésében is szerepet vállaltak. Fiáth Szilvia, a menhelyet működtető alapítvány elnöke elmondta, ilyenkorra időzítik a kutyaházak megjavíttatását, a diákok pedig szívesen lefestik. Nekik ez sok időbe telne, de segítséggel gyorsabban halad a munka.

Egy budapesti iskolában évekkel ezelőtt elindítottak egy programot, amelynek keretein belül három fiú és három lány kisdiák virtuálisan örökbe fogadott hat kölyköt a Herosz Állatotthonból. No, ez nem azt jelenti, hogy kiírták a nevüket a kennel falára. Minden szerdán hóban-jégesőben jártak kedvenceikhez. A kutyusok mindent megkaptak tőlük, amire szükségük volt: ételt, nevet és szeretetet.  Kis segítséggel ugyan, de saját kezűleg készítettek házat nekik. Minden kölyök saját bilétát kapott: rajta saját és átmeneti gazdájuk neve.

Ha felnőtt fejjel gondolkodunk, egy menhely semmiképp nem lehet vidám. Az óvodás – iskolás korú gyerekek szerencsére máshogy látják. Ők még nem érzik át az emberek-okozta fájdalmakat, képesek mindenben a jót megtalálni.

Szerencsére egyre több pedagógus gondolja úgy, hogy a menhelylátogatással értik meg a diákok, hogy mit jelent gondoskodni valakiről. Az állatok iránt érzett szeretet és a környezet az, ami megtanít, mit jelent törődni. Érdemes már minél kisebb korban bepillantást engedni ebbe a világba is, csak kell valaki az oktatásban is, aki elviszi gyermekeinket, és megmutatja, amit látni kell.

 

Ha érdekel a téma, ezeket is ajánljuk, mert így is lehet:

Oviban kutya. Itthon. Igen!

Pizsamaparti gyerekeknek a menhelyen

Gyerekek olvasnak a menhelyi kutyáknak

Otthonná változtatták a magányos kutya kenneljét

 

 

(Kurtyabarát.hu)

Forrás: teol.hu
Első fotó:  Mártonfai Dénes
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...