Ősszel is aktívan. De hogyan?

Az évszakokkal járó előnyök és hátrányok mindig hatással vannak hangulatunkra. Azt azonban nem szabad hagynunk, hogy energiáinkat hagyjuk vészesen lecsappanni. Kutyánkat ugyanis ne igazán izgatja, hogy rövidebbek-e a nappalok vagy, hogy hűvösebb-e a reggeli levegő.

Miló Viki többszörös magyar bajnok – világbajnok boxolónk rendszeresen kijár futni a Margit-szigetre chivaváival. Edzőként azonban folyamatosan foglalkoztatja, hogyan adhatja át más kutyásoknak is a mozgás örömét.

Korábban elindítottam egy sportmozgalmat „FittEbb” néven. Jógával kezdtünk, ami egy nagyon jó bemelegítő, nyújtó gyakorlat. Ez a feladat egy nyugodt kutyát és egy nyugodtabb habitusú gazdit igényel, de itt az elhízottabb kutyák és az idősebb korosztály is részt tud venni. Egy kicsit aktívabb a gyors gyaloglás illetve a futás. Mindenkinek ajánlom, hogy sportolás előtt menjenek el állatorvoshoz, nézessék meg kedvencük szívét, tüdejét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki változatos mozgásra vágyik, annak tartottam egy ún. funkcionális tréninget, a „Fitt Duo”-t, ahol az akadály pályán végig futnak a kutyusok, ugranak – szlalomoznak a bóják körül, valamint a gazdi kitöréseket végezhet, fekvőtámaszt nyom, lábára rakja a kutyát, úgy emeli fel. Minden foglalkozást játékkal zárunk, hogy a motiváltság és a jókedv megmaradjon. Ezeket mindenki maga is tudja végezni.

Mégis hogyan tudjuk összehangolni a ködös őszi kedvetlenséget kedvencünk kirobbanó jókedvével?

Azzal, ha elhisszük: a mi életünkben sem történt semmilyen radikális változás, elég, ha pár apróbb szokásunkon alakítunk egy kicsit. Nézzük az előnyeit!

– Az egészséges sétákhoz, kirándulásokhoz sokkal inkább alkalmas a hűvös, őszi idő, sokkal kevésbé kell azon aggódnunk, hogy a hőmérséklet nem terheli-e kutyánk állapotát, így a távokat is emelhetjük – persze ésszerű határok között. Ahhoz azonban, hogy kutyánkat biztonságban tudjuk, indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a helyi erdőjárási szabályokról.

– Ha van nálunk esernyő, esetleg kutya esőkabát, egy kis záportól még egyetlen jó kondíciójú kutyának sem lett baja, sőt, néhány állatnak kimondott szórakozást jelent az esőcseppek üldözése vagy a pocsolyákban pacsálás.

– Nem kell semmilyen sportról lemondanunk! A kellemes őszi időjárás és a gyönyörű környezet jobban ösztönöz bennünket, hogy hódoljunk a kutyás sportoknak: futhatunk, kerékpározhatunk, és amíg oda tudunk figyelni az eb szőrének megfelelő szárítására, addig a tóparti játékokról, úsztatásról sem kell lemondanunk – persze ahol erre törvény adta lehetőségünk van. Kutyabarát kirándulóhelyeink segítenek a helyszín kiválasztásában.

– Ha az időjárás épp nem kedvez a kinti programnak, otthon is feltöltődhetünk: egyre többen hódolnak a kutyával közös jóga szenvedélyének, ahol a fő szempont a feltöltődés és a relaxáció – persze, ha kutya is így gondolja. Az újdonsült mozgásforma külföldön már saját nevet is kapott: „Doga” néven terjed.

Minden egyes sport vagy program megválasztásánál mindenképp vegyük figyelembe saját és kutyánk fizikai állapotát, aktuális energiaszintjét és testi adottságait. Ha ezeket jól határozzuk meg, ősszel sem fogunk sem aktivitásunkból, sem jó hangulatunkból veszíteni.

 

Ezt láttad?

Pancho, a chivava zseniális jóga-guru órája, a videót több mint 5 millióan töltötték már be: Vajon a kutya is képes jógázni?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Képek forrása: wikimedia / Miló Viki, Száraz Tamás
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...