Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya segít megelőzni az asztmát?

Egy amerikai kutatás eredményeként kiderült, hogy a kutyás lakások házi pora védelmező hatást gyakorol szervezetünkre a bélflóra – és így indirekt módon az immunválaszok – megváltoztatásán keresztül, így azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel, kevésbé lesznek kitéve asztmatikus és allergiás megbetegedéseknek.

A National Institute of Allergy and Infectious Diseases (allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó állami intézmény) által finanszírozott tanulmányt az amerikai Tudományos Akadémia publikálta 2013 decemberében. A kutatás során a csótányok által hordozott, és a fehérjékben található allergének egerekre gyakorolt hatását vizsgálták. A tüdő asztmához köthető, gyulladásos reakciói mérsékeltebbek voltak azokban a példányokban, amelyek ezt megelőzőleg kutyás lakásokból származó házi pornak voltak kitéve, szemben a „kisállatmentes” házi pornak kitett vagy portalan környezetben tartott állatok immunválaszával.

A védettséget mutató példányokban sikerült elkülöníteni a Lactobacillus johnsonii elnevezésű baktériumfajt. Ez, más egerek szervezetébe juttatva, megakadályozta az allergének által kiváltott légúti gyulladásosokat és az RSV általi megbetegedést – ez utóbbi azért is fontos, mert a csecsemőkorban elszenvedett, súlyos RSV fertőzés növelheti az asztma kialakulásának esélyét.

___________________________________________________________________________________

Mi az RSV?

A kisgyermekkori légúti megbetegedések hátterében sok esetben az RSV (respiratory syncitial vírus) áll. Ez a fertőzés felnőtteknél legtöbbször egyszerű, náthához hasonló lefolyású, de csecsemők és kisgyermekek esetében súlyosabb is lehet. Következtében megvastagodik a légutak nyálkahártyája, így minél kisebbek ezek a légutak (minél kisebb a gyermek), annál súlyosabbak a következmények. Két éves kor alatt tüdő- és hörgőcskegyulladást okozhat.

___________________________________________________________________________________

A kutyás háztartásokból származó házi por hatására kialakuló védettség nagyobb, mint a kizárólag a Lactobacillus johnsonii által nyújtott védettség, ami azt jelzi, hogy valószínűleg más, környezetünkből származó baktériumfajták is szükségesek a légutak teljes védelméhez – hangsúlyozták a kutatók.

forrás: pixabay.com

Az eredmények azonban mindenképp előrevetítik, hogy az ilyen „jótékony” baktériumfajták a jövőben használhatóak lesznek az asztmás- és különböző allergiás megbetegedések megelőzésére, és talán a már kialakult megbetegedések kezelésére is, a kutatók ezért jelenleg emberi mintacsoportokon vizsgálják a felfedezett összefüggéseket. 

Forrás: Science Daily

További cikkünket ajánljuk:

10 ok, amiért minden gyereknek kutya mellett kéne felnőnie

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...