Saját KB bal
Saját KB jobb

Ilyen vakvezető kutyával az élet

Kis időre bárki látássérült lehetett. Sok ember el sem tudja képzelni, hogy milyenek egy látássérült személy hétköznapjai, és nem is tudják kezelni a közös szituációkat. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány pénteken a miskolci Centrum áruház előtt biztosított lehetőséget többek közt a vakvezető kutyás közlekedés „kipróbálására”.

Az adventi vásár részeként települt ki az alapítvány Diókával, a retrieverrel, hogy „kipróbálhassák” a járókelők, mennyire is megkönnyíti egy látássérült ember életét a vakvezető eb.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársa elmondta, hogy az akció fő célja – számos más alkalomhoz hasonlóan – az ismeretterjesztés. Megtudtuk tőle, hogy a játék és a „próbakör” abban segédkeznek, hogy az egészséges emberek megtapasztalják, milyen is egy látássérült egyén élete – és ebben milyen hatalmas segítséget nyújthat egy jól kiképzett eb.

Kihangsúlyozta, hogy fontosak az ilyen akciók, mert közelebb hozza a látókat és a sérülteket egymáshoz, erre pedig szükség is van, mert a tapasztalatok szerint sokan meg sem merik szólítani a látássérülteket, félnek a találkozáskor kialakuló helyzet kezelésétől.

A vakvezető kutyák, mint Dióka, megkönnyítik a látássérültek életét, azonban hozzátette Komondi Piroska, hogy „nem GPS-ként működnek”, szükség van az emberi közreműködésre is. Megtudtuk tőle, hogy 20 évvel ezelőtt még többségében németjuhászok voltak a fő segítők, ma már azonban 90 százalékban a különböző retriever-fajták váltották fel elődjeiket.

Vercsik Beáta először próbálta ki, hogy milyen érzés, amikor egy vakvezető kutyára bízza magát. Tapasztalatairól elmondta, hogy „valamennyire biztonságban” érezte magát: a szemfedő miatt nem látott semmit, de megbízott Diókában, aki el is vezette őt a Centrum előtti „kavalkádban”.

A „próbakör” elérte célját, ugyanis véleménye szerint is nagyban megkönnyítheti az eb a látássérültek életét, amire úgy érzi, szükség is van, hiszen „nem mindig lehet számítani az emberek segítségére”.

Király Csaba

 

 

További cikkeink a témában:

A metrósínek közé ugrott gazdája után a vakvezető kutya

A kutyák gyógyító ereje

Érző kutyák, érző gazdik

A baráthegyi, aki ért a kutyák nyelvén

Segítőkutyával az élet…örömtelibb – Rácz Mariann története

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

Szívmelengető kisfilm a vakvezető kutyákért

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: minap.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...