Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Einar Jónsson on Unsplash

Gerincműtéten esett át Dolly, a vakvezető kutya

A Blikk.hu számolt be Dolly, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik hűséges vakvezető kutyájának megható történetéről.

Dolly évek óta látássérült gazdájának, Sáfrány Írisznek hűséges és nélkülözhetetlen társa, segítője. Váratlanul érte őket, amikor kiderült, Dolly gerince három helyen is beteg, és a rokkantságtól csak egy gerincműtét mentheti meg. A beavatkozás azonban komoly anyagi terhet jelentett a családnak, de szerencsére az alapítvány összefogásának köszönhetően Dolly már túl van a műtéten és a gyógyulás útjára lépett.

Sáfrány Írisz a Blikk.hu-nak mesélt Dolly történetéről, amely másfél évvel ezelőtt kezdődött. „Dolly akkor kezdett fáradtnak tűnni, ezért egy nap, amikor a férjemmel bevásárolni mentünk, itthon hagytuk, hogy pihenjen. Amikor hazaértünk, Dolly hirtelen feljajdult, ahogy kifordult a konyhából. Azonnal éreztem, hogy komoly a baj, így hívtuk az állatorvost” – idézte fel Írisz. Az állatorvos röntgenvizsgálatot rendelt el, amely kimutatta, hogy Dolly gerince három helyen sérült, a legsúlyosabb rész pedig műtétet igényel.

A bonyolult beavatkozás során az utolsó gerinccsigolyánál kellett felszabadítani az idegeket, hogy ne nyomódjanak tovább, és ne okozzanak állandó fájdalmat a kutyának. „Dolly januárban lesz nyolcéves, ami egy munkakutyánál már megterhelő időszak. Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője is azt javasolta, hogy a műtét a legjobb megoldás, függetlenül attól, hogy Dolly visszatér-e még a vezetői feladatához vagy nyugdíjazni kell” – magyarázta Írisz. Az alapítvány fedezte a műtét költségeit, ami körülbelül félmillió forintba került.

A műtét szerencsére sikeres volt, és Dolly azóta is javul. Bár a 2,5 órás beavatkozás óta már több hét eltelt, Dolly most még csak pórázon sétálhat, és egyelőre nem végezheti el a mindennapi feladatokat. Hat hétig nem „dolgozhat” és azután is csak fokozatosan térhet vissza a mindennapi rutinba. Egyelőre csak rövid sétákat tehet pórázon, azonban már most tele van energiával.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola nemcsak a képzésben, de a kutyák egész életen át tartó gondozásában is fontos szerepet játszik. Egy vakvezető kutya teljes élete során több mint 5 millió forintba kerül, amelyet az alapítvány adományokból és az adó 1%-ának felajánlásaiból teremt elő. Jelenleg is több mint 40-50 ember vár vakvezető kutyára Magyarországon, miközben az alapítvány évente 12-15 kutyát képez ki.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Blikk.hu

(A borítókép illusztráció)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...