Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Abigail Lynn on Unsplash

Törött gerincű bálnát vettek videóra Mexikó partjainál

A bálna sérülését valószínűleg egy hajó okozta, nem sok esélye van a túlélésre.

Egy törött gerincű, feltehetően hajóval ütközött bálnát vettek videóra  a mexikói Baja California Sur partjainál. A hosszúszárnyú bálnáról (Megaptera novaeangliae) egy drónkamerával készült felvételen látható, hogy a gerince a faroknál súlyosan deformálódott .

A bálnát 2023 decemberében észlelte Alexander Schmidt, az Apex Ocean Divers víz alatti fotósa, Cabo San Lucas közelében. A bálnáról készült felvételeket megosztotta a Csendes-óceáni Bálna Alapítvánnyal, egy hawaii székhelyű nonprofit szervezettel.

Figyeltek már meg korábban is sérült bálnát

A tudósok kezdetben azt hitték, hogy a bálna Moon lehet, az a bálna, aki törött háttal 4800 kilométert tett meg Kanadából Hawaiira. Stephanie Stack, a Pacific Whale Foundation vezető biológusa közelebbi elemzése azonban megerősítette, hogy egy másik bálnáról van szó.

Stack szerint a törött hát nehézséget okozna az úszásban, ami befolyásolná a bálna vándorlási, táplálkozási, levegővételi  és a ragadozók elől való menekülési képességét.

„A púpos bálnák rendkívül szűkös energiatartalékokkal rendelkeznek és egy olyan sérülés, amely befolyásolja a normális mozgásra való képességüket, katasztrofális következményekkel járhat. A fizikai kihívásokon túl egy törött hát valószínűleg jelentős stresszt és fájdalmat is okoz az érintett bálnának.”

 

Nem tudni biztosan, hogy  a Baja California Surnál lévő bálna hogyan sérült meg. Az azonban biztos, hogy rengeteg bálna sérülését okozzák hajók, pontosabban a hajókkal való ütközések. A Friend of the Sea nonprofit szervezet kutatásai szerint évente több ezer bálna pusztul el ilyen balesetben. 2023 márciusában egy 17 méter hosszú bálnát (Balaenoptera physalus) láttak Spanyolország partjainál, súlyosan sérült háttal, ami miatt nehezen tudott úszni. A szakértők szerint a sérülést valószínűleg szintén egy hajóütközés okozta, és a bálna valószínűleg lassan éhen fog halni.

Sebességkorlátozást vezettek be a bálnák védelmére

A bálnák pusztulása jelentős probléma az Egyesült Államok nyugati partjainál, mivel számos veszélyeztetett faj fordul meg ezeken a vizeken. Ennek eredményeképpen a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) sebességszabályozást vezetett be, amelynek értelmében a 65 láb (20 m) hosszúságnál hosszabb hajók az év bizonyos időszakaiban nem haladhatják meg a 10 csomós (11,5 mph, azaz 18,5 km/h) sebességet.

Egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint az alacsonyabb sebességre vonatkozó szabályok 95%-os betartása csak 25% és 30% közötti mértékben csökkentené a bálnák halálozását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alexander Schmidt Márquez (@alexsharks_) által megosztott bejegyzés

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: livescience

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...