Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Bianca Ackermann on Unsplash

Örökbe adják az elszaporodott olasz kecskéket Alicudi szigetéről

A Szicíliától északra elhelyezkedő vulkanikus eredetű Lipari-szigetek legnyugatibb tagja, Alicudi elvadult kecskék túlnépesedésével küzd.

A probléma húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor néhány gazda kecskéket hozott a szigetre. Azóta a kecskepopuláció hatszorosa lett a Alicudi lakosságának. A kecskék szabadon kóborolnak és komoly pusztítást végeztek a szigeten.

Fogadj örökbe egy kecskét

Riccardo Gullo polgármester egyedülálló megoldást dolgozott ki a problémára. A „Fogadj örökbe egy kecskét” kezdeményezés célja az állatok áthelyezése a szomszédos szigeteken lévő farmokra. Ami azonban helyi vállalkozásnak indult, hamarosan globális figyelmet kapott, és a világ minden tájáról érkeztek ajánlatok. Többek között Európából, az Egyesült Államokból és Nigériából. Mivel a kereslet messze meghaladta a sziget kecskeállományát, a gondos kiválasztás és a logisztikai tervezés komoly feladattá nőtte ki magát.

A kecskék befogása és szállítása Giovanni Dell’Acqua, a szicíliai regionális tanács messinai vidékfejlesztési igazgatójának feladata. Alicudi zord, meredek sziklákkal és sziklás tájakkal jellemezhető terepét tekintve ez elég komoly kihívás. Dell’Acqua és csapata átfogó befogási tervet dolgozott ki, élelemmel próbálják közel csalogatni a kecskéket és hálókkal próbálják befogni őket.

A kecskék nem adják könnyen magukat

A két évtizede szabadságukhoz szokott kecskék azonban gyakran ellenállnak a befogásnak, ami potenciális kockázatot jelenthet mind magukra, mind a lakosokra nézve. De ha a befogás sikerül is, a hegyvidékről a kikötőbe szállítás szintén kihívást jelent.  A bonyolult helyzet ellenére a cél továbbra is egyértelmű: a lehető legtöbb kecskét kell befogni és áttelepíteni a turistaszezon kezdete előtt. Az örökbefogadási folyamat során előnyben részesítik azokat a tapasztalt gazdákat, akik megfelelő környezetet tudnak biztosítani az állatok számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...