Photo by Yohan Cho on Unsplash

Kampány az amerikai XL bully betiltása ellen Angliában

Október 31-én Nagy-Britanniában elfogadták az amerikai bully XL változatának tenyésztési és értékesítési tilalmát. A tartást is megszigorították.

Nagy Britanniában teljes tilalom lépett életbe az amerikai bully XL változatára. A rendelet értelmében 2024. február 1-től ilyen kutyákat csak különleges engedéllyel lehet majd tartani. 2023. december 31-től tilos lesz eladni, szaporítani vagy ajándékozni a fajta egyedeit. A meglévő egyedek tartására pedig szigorú szabályozást írtak elő. Ennek értelmében például csak pórázon és szájkosárban lehet őket sétáltatni. Ivartalanítási kötelezettséget is előír a törvény. A szigorú szabályozás oka, hogy az elmúlt időszakban több halálos kimenetelű támadást követtek el ilyen kutyák emberek ellen.

Photo by Magdaline John on Unsplash

A tulajdonosok nem nyugodtak bele a szigorú szabályozásba

Az amerikai XL bully tulajdonosok összefogtak és azt követelik, hogy helyezzék hatályon kívül a törvényt. Egy adománygyűjtő kampányt indítottak, a törvény megtámadásának jogi procedúrájának fedezésére. A cél 150 000 font gyűjtése volt, amit jócskán túl is haladtak. Több, mint 7000 adományozó eddig több, mint 160 000 fontot gyűjtött a cél érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a totális tilalom helyett olyan szabályozást készítsenek, mely lehetővé teszi a kutya tartását. Úgy vélik, hogy inkább a kutyatartókat kellene szabályozni, nem a kutyákat betiltani. A kampány a „Don’t ban me, licence me” címet kapta, Facebook oldalukat már több, mint hatezren követik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...