Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a télikabát – az alapoktól a profi szintig – 2. rész

Azt is eláruljuk, hogyan tudod megtanítani a kabát viselésére

Itt a tél, és szerencsére szuper télikabát és overál választék vár ránk, gazdikra. Ha egyelőre még abban sem vagy biztos, hogy vajon kell-e a kutyádnak kabát, olvasd el cikkük első részét. Az alábbiakban a télikabát tréningben szeretnénk segíteni, Carin Ford, kutyakiképző tanácsait osztjuk meg.

Szükségünk lesz egy kutyára és egy kutyakabátra…

Először is, fegyverezd fel magad néhány finom, nagy értékű finomsággal. (Megjegyzés: Amikor új viselkedést tanítasz, különösen, ha a kutyád érzelmi reakcióját próbálod megváltoztatni valamire, értékes jutira lesz szükség. Ez olyasmi, amit nagyon szeret, de jellemzően nem kap. Tehát a szokásos kutyatáp szemek helyett válassz valami igazi finomságot, például májat, sajtot.) Olyan időpontban kezdjük a tréninget, amikor a kutya viszonylag nyugodt, például egy hosszú séta vagy labdázás után.

Tegyük a kabátot a padlóra, a kutyától néhány méterre, és figyeljük meg a reakcióját. Ha elszalad, vagy a stressz bármilyen jelét mutatja – ásít, nyalogat, szorosan becsukja a száját, elfordítja a testét -, akkor még nagyobb távolságot kell hagyni a kutya és a kabát között.

Ha kutya nem mutat reakciót a kabáttal szemben, dicsérd meg, és adj neki jutalomfalatot. Még mindig tarts megfelelő távolságot a kutya és a kabát között! Tedd le a kabátot, és várd meg, hogy a kutya ránézzen. Nem kell megszaglásznia vagy megközelíteni; egy gyors pillantás is elég. Dicsérd meg és jutalmazd meg! Ezt többször ismételjétek.

Közelebb, egyre közelebb…

Folytassuk ezt a gyakorlatot, miközben a kabátot egyre közelebb visszük a kutyához. Még nem érintjük hozzá, csak fokozatosan csökkentjük a távolságot. Mindig csak addig, amíg nem tapasztalunk stressz jeleket. Ez a folyamat eltarthat egy darabig, de nem szabad türelmetlenkedni. Egyszer kell megtanulni. Naponta legfeljebb 10 percet gyakoroljunk, és mindig sikerrel zárjunk.

Miután a kutyád megértette, hogy pusztán a kabát nézegetése is jutalomfalatot eredményez, továbbléphetsz. Próbáld meg egy másodpercig óvatosan a kabátot az egyik mellső lábához érinteni. Ne tedd rá, csak röviden érintsd meg vele. Először a mellső lábakkal próbálkozzunk, így a kutya látja, mit csinál. Senki sem szereti a meglepetéseket, különösen, ha olyasmiről van szó, amit esetleg ijesztőnek gondolnak.

A türelem rózsát terem…

Ha a kutya csak áll, és nem csinál semmit, adj neki jutalomfalatot és dicsérd meg. Ha akár egy kicsit is stresszesnek tűnik, vedd el a kabátot. Majd egy jutalomfalatot az orrához tartva próbáld meg újra nagyon óvatosan megérinteni a kabáttal. Ha nagyon stresszesnek tűnik, térj vissza az előző lépéshez, és jutalmazd azt, ha a kabátot nézi. Egy másik alkalommal próbálkozz újra.

Ha már meg tudod érinteni a kutyát a kabáttal, próbáld meg simogatni úgy, hogy a kezedben tartod azt. Ha nem mozdul és nem mutat stressz jelet, simogasd és jutalmazd.

Ebben a folyamatban a hangsúly az apró lépéseken van. Érdemes időt szánni rá, mert hosszú távon kifizetődő, ha nem kell minden séta előtt harcolni a kutyával az öltözködés miatt.  A kutyák hamar megértik, hogy a kabátnak és a jutalmaknak közük van egymáshoz. Innen már csak egy lépés, hogy elkezdje elfogadni.

Eljött a télikabát viselés ideje!

Amikor végre készen álltok arra, hogy felvegye a kabátot, csak fektesd a hátára egy pillanatra, majd vedd le, és jutalmazd meg a kutyát. Csak akkor próbáld meg feladni rá és rögzíteni, amikor már jól érzi magát ebben a szakaszban, mondjuk 10-ből 8 alkalommal. Mint minden más viselkedéstréning, ez is egy folyamat, de a türelem rózsát terem.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/does-my-dog-need-coat; Képek: Photo by karim desouki: https://www.pexels.com/photo/dog-walking-on-rural-path-15919944/; Photo by Nanda Mends: https://www.pexels.com/photo/little-dog-wearing-blue-coat-16609288/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...