Saját KB bal
Saját KB jobb

Szőrápolási tippek a hideg, nyirkos hónapokra

Ősszel és télen az időjárás fokozott kihívások elé állítja a gazdikat. Főleg a hosszúszőrű négylábúak téli bundaápolása és tisztán tartása okozhat fejfájást.

Kedvencünk bundája nem csak a külső megjelenést befolyásolja, hanem a komfortérzetét és egészségét is. A sáros, nedves, havas és latyakos környezet bizony komoly nyomokat hagyhat a szőrzeten. Séta után ezért nagyobb figyelmet és több időt kell szánnunk kedvencünk bundájának ápolására.

Fontos, hogy mindig távolítsuk el a nedves, hóval borított ruházatot, és alaposan fésüljük ki, majd szárítsuk meg a bundát. A nedves szőr elveszíti hőszigetelő képességét, ami megfázáshoz vagy akár bőrirritációhoz vezethet. Ne engedjük, hogy kutyánk vizes szőrrel kuckózzon be a fekhelyére. A melegben a nedves szőrzet alatt akár gombás bőrfertőzés is kialakulhat.

Mikor és hogyan fürdessük kedvencünket télen?

Télen a fürdetés során különösen fontos, hogy a kutyát teljesen megszárítsuk, beleértve az aljszőrzetet is. A benti kutyáknál megmaradhat a megszokott fürdetési gyakoriság, de a szárításra kiemelt figyelmet kell fordítani. Mivel a lakásban általában télen a fűtés miatt száraz a levegő, az érzékenyebb kutyák bőre könnyebben kiszáradhat. Ezért fürdetéskor mindenképpen jó minőségű, hidratáló sampont használjunk. A szőrkondicionálók és a száraz samponok használata is praktikus megoldás lehet, különösen, ha a teljes szárítás nem megoldható.

Táplálékkiegészítők a bunda szolgálatában

A téli időszakban nem csak a külső ápolásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hanem a belső táplálásra is. Vizesen és szárítás után is a kutyák általában többet vakaróznak, ez pedig hámsérüléseket okozhat, amelyek megnyitják az utat a fertőzések előtt. A hidratáló készítményeken túl érdemes például lazacolajjal vagy egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékkiegészítővel is támogatni kedvencünk szervezetét.

Fontos arról is szót ejteni, hogy a városi kutyák tappancsát is gondosabban kell tisztítani a sáros, latyakos időben. Nemcsak azért, mert őrült koszt képesek bevinni a lakásba, hanem mert a kosszal több baktérium is bekerülhet a lakásba. Érdemes felkészülni már most a hidegebb napokra és beszerezni praktikus tappancstisztító kendőket, vagy folyadékokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...