Saját KB bal
Saját KB jobb
Canva

A kutyás képek nézegetése jót tesz a mentális egészségnek

Kutatások kimutatták, hogy néhány perc, amit az Instagramon aranyos kutyák képeinek böngészésével töltünk, jelentősen javíthatja a mentális jóllétünket és fokozhatja a koncentrációs képességünket. A kutyás képek nézegetése tehát bizonyítottan jót tesz a lelkünknek!

A kutyák örömet és vigaszt hoznak az életünkbe, ez nem újdonság.  A legújabb kutatások szerint azonban ezek a pozitív hatások a virtuális térben is működnek. A Legtisztább Kötelék című könyvben (The Purest Bond), amely az emberek és kutyáik közötti mély kapcsolatot vizsgálja, tudományosan is alátámasztották ezt a feltevést. Nem csak kedvenceink fizikai jelenléte nyújt érzelmi előnyöket, hanem a képernyőn megjelenő kutyás képek nézegetése is csodákat tehet a jóllétünkkel.

Mérhető hangulat változás

Közel 2000 ember vett részt abban a kutatásban, mely az online tartalmak mentális hatását vizsgálta. A résztvevőknél a folyamat során a boldogság, biztonság, nyugalom, elégedettség, kontroll és hála érzését rögzítették. Az alanyokat három csoportra osztották, mindegyikük különböző online körülmények között töltött el öt percet. Vicces tweetek olvasásával, Donald Trump Twitter-hírcsatornájának követésével vagy aranyos kutyaképek nézegetésével.  Ezt követően újra kitöltötték a jólléti felmérést, hogy értékeljék az érzelmi állapotukban bekövetkezett változást.

Mindhárom csoport tagjai tapasztaltak változásokat a jóllétükben, de a legjelentősebb pozitív különbséget a cuki kutyaképeket nézegetőknél figyelték meg.  Érdekes módon Donald Trump tweetjeinek olvasása csökkenést eredményezett a jóllétben. Függetlenül attól, hogy a résztvevők támogatták-e őt vagy sem. Ezt a hangulat csökkenést a tweetjeiben felvetett vitatott és felkavaró kérdéseknek tulajdonították. Ezzel szemben mind a vicces tweetek csoportja, mind a kutyakép csoport növekedést tapasztalt a jóllétben. A legnagyobb emelkedést pedig kétség kívül a kutyás képeket nézegetők érték el.

A japánok is bebizonyították

A jelenség  pedig  összhangban van egy japán kutató,  Nittono  megfigyeléseivel. Munkatársaival a japán kultúrában a „Kawaii” fogalmát vizsgálták. Tanulmányukban a résztvevőknek szintén különböző képeket kellett nézegetniük.  Az egyik csoportnak nagy szemű cuki kisállatokat, a másiknak pedig kevésbé cuki felnőtt állatok képeit mutatták. Ezt követően különböző tesztekkel felmérték a résztvevők figyelmét és koncentrációját. A „cuki” csoport jobban teljesített a többinél, ami azt mutatja, hogy az aranyos állatfotókkal töltött idő javíthatja a koncentrációt és a figyelmet.

Amikor tehát legközelebb elmerülsz az Instagramon  cuki kiskutyák képeinek nézegetésében, emlékezz arra, hogy nem csak időt pazarolsz. Aktívan befektetsz a jóllétedbe és a mentális egészségedbe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

Fotó: canva

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...