Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a télikabát – az alapoktól a profi szintig – 1. rész

Azt is eláruljuk, hogyan tudod megtanítani a kabát viselésére

Lassan itt a tél, és szerencsére szuper télikabát és overál választék vár ránk, gazdikra. Találtunk is egy szuper darabot, de úgy tűnik, a kutyánk egészen mást gondol a témáról. Ha a kutyád az új télikabát láttán a másik irányába fut, nem vagy egyedül. Sok kutya tüntet a ruhák ellen, de aggodalomra semmi ok. Szerencsére, vannak módszerek, amikkel meg lehet tanítani akár az idősebb kutyákat is arra, hogy türelmesek legyenek az öltözködés során.

Mielőtt azonban elkezdenénk a tréninget, érdemes átgondolni, hogy kutyádnak valóban szüksége van-e télikabátra (vagy bármely más ruhára). A hosszú szőrű, vastag aljszőrzettel rendelkező kutyáknak – mint például a husky vagy a pomerániai – valószínűleg nincs szüksége ruházatra. Akkor kell a kutyát öltöztetni, ha vékony szőrzetű, nagyon fiatal, idős, vagy valamilyen betegségben, például ízületi gyulladásban szenved. Ide tartoznak még azok a fajták, amelyek nem rendelkeznek aljszőrrel (bizonyos agarak, whippet), vagy egyáltalán nem szőrösek, illetve a kistestű szuka kutyák. Aranyszabály: ha látjuk, hogy kutyánk fázik, akkor öltöztessük fel. Ha nem tudod eldönteni, korábbi cikkünk segít: Fázik-e a kutyám?

Azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi ideig fogunk kint tartózkodni. Lehet, hogy a kutya egy rövid, 10 perces egészségügyi sétát még simán bír. Ha azonban egy hideg téli napon kirándulni indulunk, valószínűleg értékelni fogja, ha egy aláöltöző vagy kabát melegen tartja.

Fontos tudni: az, hogy a kutya nem ujjong a kabát vagy pulcsi látványától, nem jelenti, hogy nem is fázik. A kutyák rendkívül intelligens állatok, de nem tudják felmérni a meleg lakásban, hogy kint majd mennyire fognak fázni. Mi vagyunk a gazdáik, nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy megfelelően védve legyenek a hideg ellen.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát a kutyakabát (el)viselésére?

Kutyádat úgy nevelheted arra, hogy szeresse (oké, tolerálja!) a kabát viselését, hogy megváltoztatod az érzéseit. Más szóval, ahelyett, hogy megijedne a kabáttól, megtanulhatja legalább elfogadni azt. A folytatásban Carin Ford, kutyakiképző tanácsait osztjuk meg.

Folytatása következik…

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/does-my-dog-need-coat; Képek: Photo by karim desouki: https://www.pexels.com/photo/dog-walking-on-rural-path-15919944/; Photo by Nanda Mends: https://www.pexels.com/photo/little-dog-wearing-blue-coat-16609288/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...