Photo by Tadeusz Lakota on Unsplash

A család kutyája jelezte, hogy a 17 éves fiú agyvérzést kapott

A 17 éves fiú hajnalban, a szobájában kapott agyvérzést, a kutya jelzése valószínűleg megmentette az életét.

Gabriel Silva egészséges, sportos 17 éves tinédzser, akinek semmilyen korábbi egészségügyi problémája nem volt. Augusztus 26-án lefekvés előtt egy kisebb fejfájásra panaszkodott, de végül jobban érezte magát. Elvonult a szobájába és lefekvés előtt videojátékokkal játszott. Az éjszaka közepén azonban a tinédzser spontán agyvérzést kapott az ágyában. Szülei pedig egyáltalán nem tudtak a másik szobában zajló súlyos rosszullétről.

Édesanyja, Amanda Tanner a Today magazinnak elmondta, hogy legközelebb nagyjából dél körül mentek volna be a szobájába. Hétvége volt és Gabriel későn feküdt le, tinédzserként pedig amikor teheti, sokáig alszik. Dr. Sabih Effendi, a Gabrielt kezelő idegsebész szerint ha ilyen későn kapott volna segítséget a fiú, az katasztrofálisnak következményekkel járhatott volna. Ha Gabrielt három-négy órán keresztül nem kezelik, súlyos agykárosodást szenvedhetett volna. A történet tehát egészen máshogy végződhetett volna, ha nincs Axel, a család egyéves border collie-ja.

Nem mozdult a fiú szobája elől

Axelt késő este még megpróbálták kivinni egy egészségügyi sétára, de a kutya beült a fiú szobája elé, és nem mozdult. Hiába noszogatták, szólították, csak ült az ajtó előtt és jelezte, hogy be kellene menni.  A kutya kitartásának köszönhetően Gabriel mostohaapja megnézte a fiút a hálószobájában, és hamar rájött, hogy valami nagyon nincs rendben. Gabriel nem tudott artikuláltan beszélni  és nem érezte a jobb oldalát. Azonnal hívták a mentőket és a sürgősségire vitték a fiút.

A kutyának köszönheti esélyét a teljes gyógyulásra

A fiút kezelő orvosok szerint Axelnek óriási szerepe van a fiú életének megmentésében és a gyógyulási esélyeinek növelésében. Minél később került volna kórházba, annál súlyosabb következményei lettek volna az agyvérzésnek. Akár teljes jobboldali bénulás és a beszédkészség elvesztése. Gabriel a gyors kezelés után rohamléptekben kezdett javulni. Nem egészen egy hét alatt visszanyerte mozgásképességének nagy részét.  Két hét után Gabrielt hazaengedték, az eset után két hónappal pedig már visszatérhetett az iskolába is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Independent

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...