Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tran Mau Tri Tam ✪ on Unsplash

A magyar háztartások 71 százalékában él kutya vagy macska

A legfrissebb felmérés szerint a magyar háztartások közel háromnegyedében él valamilyen háziállat.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központja a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett átfogó mérést szeptemberben a háziállatokat tartó háztartások számával és összetételével kapcsolatban.

A súlyozott, reprezentatív mintán alapuló kutatásban több mint 1000 válaszadó vett részt. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a leggyakrabban tartott háziállat a kutya. Négy állattartó háztartás közül háromban kutya a házikedvenc. Őket követi a macskák, akik minden második állattartó háztartásban megtalálhatóak. Az Állatvédelmi Központ közleményében kiemelte, hogy a magyar háztartások 71 százalékában él kutya, macska vagy mindkettő. Egytől tízig terjedő skálán a magyar lakosság számára az állatvédelem fontossága 7,38 pontot kapott.

Az állattartás jelentős társadalomformáló tényező

Az eredmények feldolgozása még tart, de már most rengeteg új és hasznos információhoz jutottak a szakemberek. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője közleményükben kiemelte, hogy a magyar emberek csaknem háromnegyede lakik olyan háztartásban, amelyben él valamilyen állat. Ezek az adatok pedig azt mutatják, hogy az állattartás jelentős társadalomformáló tényezőnek tekinthető. Ehhez köthetően pedig az állatorvosok társadalomban betöltött szerepe is tovább erősödik.

Először rögzítik a macskatartó háztartásokat

Eddig nem rögzítették a macskatartó háztartások arányát Magyarországon, amely jelen kutatás alapján 37 százalék. A kutyatartó háztartásokról azonban van korábbi adat, melyhez képest igencsak megugrott a kutyát tartók száma hazánkban. 2018-ban 36 százalék volt, míg a 2023-as adatok szerint már 56 százalék. Vetter Szilvia szerint a kutatás önbevallás alapú módszertana miatt tartalmazhat torzításokat. Előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy válaszoló nem a valóságnak megfelelő választ ad.

A kutatás eredménye a hibahatárt is figyelembe véve egyértelműen arra utal, hogy igen jelentős azon háztartásban tartott kutyák száma, akik a hivatalos nyilvántartásokban, statisztikákban nem jelennek meg. Ennek oka például az, hogy nincs bennük chip, nem viszik állatorvoshoz őket, oltatlanok, illetve tápot sem vásárolnak nekik. Mindez pedig komoly állatjólléti – és természetesen embervédelmi – kérdéseket vet fel.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...