Facebook/Bobi Portugal

31 éves korában meghalt Bobi, a világ legidősebb kutyája

A világ hivatalosan legidősebb kutyája több mint 31 évet élt egy portugál faluban.

Bobi akkor vált világszerte ismertté, amikor februárban a Guinnes World Records hivatalosan is elismerte, hogy megdöntötte a világ legidősebb kutyájának rekordját. Az addigi rekordot 1939-ben állította fel egy ausztrál pásztorkutya. Bluey egészen pontosan 29 évet és öt hónapot élt.

Ez a rekord megdönthetetlennek számított, egészen mostanáig. Bobi fantasztikus életkorának híre bejárta a világot és természetesen sokan hitetlenkedtek a hírt hallva. Bobi születési éve azonban hitelesen bizonyítást nyert, így a kétkedőknek is be kellett látniuk, bizony létezik egy kutya, aki több mint 30 évig képes élni. Ráadásul nem is akárhogyan! Bobi egészségügyi állapota kiválónak volt mondható még ebben az életkorban is.

Mi lehetett a titka?

Az alentejo masztiffok általában 12-14 évig élnek, de Bobi esetében ez másképp alakult. Mi lehet a titka ennek a rendkívüli élettartamnak? Leonel Costa, Bobi gazdája, szerint három fő tényező játszott szerepet. Bobi vidéki, nyugodt környezetben nőtt fel és soha nem volt láncra verve vagy pórázon tartva. Soha nem evett kész kutyatápot, csak házi készítésű ételeken élt.

Eredetileg nem is akarták megtartani

Bobi története nem indult túl fényesen a Costa családnál. Kutyájuk nem várt alommal „örvendeztette meg” a családot. Mivel a család szegénységben élt, nem volt lehetőségük még egy kutyát etetni és tartani. Leonel apja ezért a kiskutyákat elvitte otthonról, a kis Bobi azonban okosan elrejtőzött egy fa alatt. Néhány nap múlva Costa és testvérei megtalálták, és titokban tartották, míg a kutyus szemei ki nem nyíltak. „Tudtuk, hogy ha a szemei kinyílnak, a szüleink nem fognak megszabadulni tőle,” emlékezett vissza Costa.

Bobi egész életében kíváncsi és kalandvágyó volt. Élete vége felé közeledve gazdája szerint egyre kevesebbet mozgott, megromlott a látása és bundája is fakó lett. Nehezen lélegzett és inkább csak pihengetett és szunyókált a helyén. Májusban, 31. születésnapján, száz ember gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljék fantasztikus életútját.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forras: Reuters

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...