unsplash

A rövid orrú kutyák többször kérnek emberi segítséget

Az ELTE legújabb kutatása szerint a rövid orrú kutyák jobban igénylik az emberi segítséget, többször számítanak az emberre, mint társaik.

A rövid orrú kutyák probléma esetén hajlamosabbak segítséget kérni az embertől, mint a közepes-és hosszú orrú kutyák.  Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének munkatársai erre a megállapításra jutottak legújabb kutatásuk során. A következtetésre egy problémamegoldó feladat vezette rá a kutatókat.

Többször kérnek segítséget

A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a rövid orrú (úgynevezett brachycephalikus) kutyafajták, mint például az angol vagy a francia bulldogok a feladat végrehajtása során hajlamosabbak voltak gyakrabban gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik. Ez pedig segítségkérésnek értelmezhető a kutatók szerint.  A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban erősítheti a „csecsemőszerű” viselkedés benyomását. Éppúgy, mint a nagy, távol ülő szemek és a kerek fej. Részben ez magyarázhatja e fajták népszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek.

A tanulmány a Scientific Reports című tudományos szaklapban jelent meg szeptember 21-én.  Ujfalussy Dorottya, az MTA-ELTE „Momentum” Társállat Kutatócsoport tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik 15 angol bulldog és 15 francia bulldog a 13 mudihoz képest egy feladat során. A feladat pedig az volt, hogy meg kellett próbálniuk egymás után három, táplálékot rejtő dobozt kinyitni. A dobozok különböző technikával voltak nyithatóak, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé. Miután a kísérletvezető a kutya számára jól láthatóan kinyitotta azokat és elhelyezte bennük a jutalomfalatokat. A kutyának két perc állt rendelkezésre, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és a gazda is a háta mögött állt.

A mudik jóval ügyesebbek és önállóbbak voltak

Az angol és francia bulldogok jóval kevésbé voltak sikeresek a dobozok kinyitásában.  93 százalékkal ritkábban sikerült kinyitniuk a dobozt, mint a mudiknak.  Egy perc alatt a mudik körülbelül 90 százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak körülbelül 50 százaléka. A mudikhoz képest azonban az angol és francia bulldogok jóval többször néztek vissza az emberekre, mint a mudik.A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, ami viszont elősegítheti a gazdák és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését az észlelt tehetetlenség, elesettség miatt.

„A tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz” – írták a közleményben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE TTK 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...