Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/news24

Megrázó pillanat: az elefántcsorda megtámadja lelőtt társuk gyilkosát

A Namíbiában készült felvételen jól látszik, miről szól a trófeavadászat. Az állatok kiszolgáltatottsága, a vadászok elvetemültsége és a szomorú, kegyetlen valóság – egy hatalmas, gyönyörű állat megölése.

Számos cég működtet legális trófeavadászatot kínáló szolgáltatást Afrikában, melyre előszeretettel fizetik be magukat nyugat-európai és amerikai vadászok. Az óriási, egzotikus vadállatok – köztük egy elefánt –  kilövése számukra valamiféle büszkeséget jelent.

Rengeteg pénzt kifizetnek azért, hogy lelőhessenek egy oroszlánt, vagy egy elefántot. A „Big 5” (oroszlán, elefánt, orrszarvú, leopárd, bölény), vagyis a „Nagy Öt” vad lelövése azért a legkívánatosabb, mert a legveszélyesebbnek tartják őket a vadászat során, és ezért a legdrágábbak. A businesstech becslése szerint a Big 5 kilövése hozzávetőlegesen 60-100 millió forintnak megfelelő amerikai dollárba kerül a „vadászoknak”.

„Lőj a szeme közé”

Az elefántok rendkívül társas lények, erős szociális kötelékekkel rendelkeznek. Nagy családokban élnek, a családfő, általában egy tapasztalt nőstény vezeti őket. Az elefántok egymásra vigyáznak, segítik egymást táplálkozásban és védelemben, és szoros kötelék alakul ki közöttük. Számos felvétel készült arról, hogyan gyászolják egy-egy elvesztett társukat. A család számára rendkívül fájdalmas és stresszes egy társuk elvesztése. Az alábbi videó pedig tökéletesen bemutatja, hogy miről szól a trófeavadászat.

Két vadász egy elefántcsordából kilőnek egy elefántot, mindezt pedig videóra is veszik. Több lövés dördül, mielőtt az állat végül összeesik. Az egyik férfi hallhatóan azt kiabálja, hogy ” Lőj a szeme közé!”, amikor tüzet nyitnak. Az állat ezután összeesik és meghal társai előtt. A csorda tagjai rendkívül zaklatottá vállnak és rátámadnak a vadászokra, akik megölték a társukat.  Az állatok láthatóan hangos zajjal és határozottan üldözőbe veszik őket, azok pedig menekülőre fogják.

A felvételt Namíbia Nakabolelwa Védelmi Területén készítették néhány évvel ezelőtt. A vadászatot szervező Corne Kruger szerint csak két elefántot vadásznak le évente. Azt állítja, hogy a vadászat munkahelyeket teremt a helyi közösségnek. Csak a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban összesen 58 elefántot öltek meg orvvadászok 2018. január 1. és augusztus 31. között.

Figyelem, megrázó felvételek:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube, Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...