Saját KB bal
Saját KB jobb
Brian J. Skerry / National Geographic

Öt videó a tengeri halászhálók és eszközök pusztításáról

A tengerben elhagyott halászhálók és hátrahagyott eszközök sokkal nagyobb pusztítást okoznak a természetben, mint maga a halászati tevékenység.

Amikor a tengerek és óceánok szennyezéséről beszélünk, általában először mindenki a műanyag szemétre gondol. Úgy véljük, hogy a legnagyobb bajt és kárt a szívószálak, műanyag szatyrok és műanyag dobozok okozzák, a halászhálók valahogy eszünkbe sem jutnak.

Ezek a tárgyak és az összes egyszer használatos műanyag hulladék, ami a tengerek és óceánok vizébe kerül, valóban óriási problémát jelentenek az ökoszisztémának. Azonban a Greenpeace legújabb jelentése szerint a halászat során alkalmazott eszközök több állat halálát okozzák, mint amennyit kifognak. A túlhalászás megzavarja az élelmiszerláncot és sok tengeri állat kihalásához vezet.  Ezen kívül a korallzátonyok pusztulásáért is felelős.

A halászat szemete

A halászati ipar több szempontból sokkal károsabb, minthogy „csak” kifogják a halakat a vízből. Egyrészt a vonóhálókba sokkal több és több fajta állat kerül, mint amire eredetileg halásznak. Delfinek, cápák, bálnák és más tengeri állatok akadnak bele és gyakran el is pusztulnak. Másrészt pedig évente 640 000 tonna halászati felszerelés landol a tengerben és marad is ott örökre. Ezekbe a hálókba, vasakba szintén rengeteg állat fogságba kerül és elpusztul, vagy súlyos sérülést szenved. Hogyan is néz ki egy ilyen sérülés és mit okoz a halászati ipar a tengerek vizein? Az alábbi 5 videó szemléletesen bemutatja a sokkoló valóságot.

Figyelem, megrázó tartalom!

1. Tengeri teknős, nyakán benőtt halászháló darabjával 

Christine Figgener tengerbiológus talált rá erre a teknősre, miközben kutató hajójukkal megfigyelést tartottak. A teknős nyakára egy zsinór volt tekeredve, mely teljesen belenőtt a húsába. A kötelet sikerült levágni, a felvételen pedig tisztán látható, hogy milyen mély sebet ejtett a teknősön.

2.  Búvártól kér segítséget a delfin, hogy szabadítsa meg a horogtól

Fantasztikus felvétel arról, ahogy egy delfin megmutatja egy búvárnak az uszonyában lévő horgot és a rá tekeredett zsinórt. Majd türelmesen megvárja, amíg a búvár megszabadítja őt terheitől.

3. Egy bébi fóka uszonyát félig levágta a horgász zsinór

Az  Ocean Conservation Namibia kutatói fedezték fel egy csapat fóka megfigyelése közben, hogy egy fiatal példány egy horgász zsinórt húz maga után. Sikerült megfogniuk az állatot, akinek az uszonyát félig levágta a zsinór és a nyakára is szorosan rátekeredett. Miután megszabadították a súlyos sérülést okozó zsinórtól, visszaengedték a tengerbe.

4. Egy nagyon ritka delfin lelte halálát a hátrahagyott halászhálóban 

A kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita a kihalás szélén áll. Kevesebb, mint 20 életben maradt példányról tudnak a kutatók. A videón egy ilyen vaquita lelte halálát egy halászhálóban. Jól látszik, hogy kézzel is szinte lehetetlen lebontani a hálót az állat testéről.  Egy ilyen hálóba került delfin esélytelen a szabadulásra.

5. Veszélyes mutatványt vállalt a búvár, hogy segítsen egy cápán 

Egy búvároktató hajtott végre hajmeresztő mutatványt, amikor egy cápának segített megszabadulni a szájába akadt hálótól. A cápa segítség nélkül nem maradt volna életben, hiszen nem tudott táplálkozni. A búvárnak sikerült kiszednie a hálót a cápa szájából, aki ezután nem tűnt el azonnal. Odaúszott a búvár mellé közel – ami nem jellemző a cápákra –  és belenézett a szemébe. A búvár szerint így köszönte meg neki, hogy megmentette az életét.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...