Mégiscsak egészséges lehet néhány vegán kutyaétrend?

Egy új kutatás szerint vannak olyan húsmentes, vegán receptúrák kutyák számára, melyek teljes értékű és egészséges táplálást biztosítanak kedvencünknek.

A mai állateledel piacon szinte minden életmódhoz, értékrendhez és árkategóriához találunk olyan termékeket, amelyeket a kutyatulajdonosok igényelnek. Beleértve a vegán formulákat is. A vegetáriánus kutya étrendet azonban a legtöbb állatorvos és kisállat dietetikus nem tartja megfelelő tápanyagforrásnak egy kutya számára. A kutya húsevő, ezért szüksége van állati fehérjére. Ez pedig csak húsból nyerhető ki. Az Illinois Egyetem új kutatása szerint azonban van olyan vegetáriánus étrend, amely egészséges a kutyák számára.

Emberi fogyasztásra alkalmas

Az Egyesült Államokban nemcsak a vegán étrend felé nőtt a kereslet. Egyre több gazdi keres olyan táplálékot kutyájának, mely emberi fogyasztásra is alkalmas. A kutatást ezért olyan élelmiszerrel végezték, mely a kutyák és emberek számára is fogyasztható. A vezető kutató Kelly Swanson, az Illinois Egyetem Mezőgazdasági, Fogyasztói és Környezetvédelmi Tudományok Karának Állattudományi Tanszékének professzora volt.

Swanson csapata két emberi fogyasztásra alkalmas vegán formulát tesztelt. Az egyik tartalmazott gabonát a másik nem. A vegán étrendek mellet pedig egy népszerű csirkés kutyatápot vizsgáltak. Három hétig tápláltak kutyákat a három különböző étrenddel, majd ellenőrizték a vérképüket, a széklet minőségét és a mikrobiomjukat, a bélflóra állapotát. Eredményeik a Journal of Animal Science-ben publikálták.

A vegán étrendek kisállat dietetikusok által összeállított teljes értékű ételekből készültek. Mint például a lencse, csicseriborsó, édesburgonya, sütőtök, alma, áfonya, borsó és sárgarépa. Mindkét vegán diéta és a csirkés alapú étrend is megfelelt az Amerikai Takarmány Ellenőrző Szervezet (AAFCO) által meghatározott „teljes értékű és kiegyensúlyozott” táplálkozási követelményeknek. Swanson úgy véli, hogy az állatoknak nem összetevőkre van szükségük, hanem tápanyagokra. Tehát ha az alapvető tápanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban vegetáriánus étrenddel is be lehet juttatni, akkor az megfelelő tápanyag a kutyáknak.

Meglepő véreredmények

A három hetes felügyelt etetés után vért vettek a kutyáktól. Meglepve tapasztalták, hogy a vér metabolitok különböztek a vegán étrendet és a csirkés eledelt kapó kutyák között. Különösen a vértrigliceridek és a koleszterinszint volt jelentősen alacsonyabb a vegán kutyáknál. Swanson szerint ez a felfedezés kimondottan előnyös lehet az elhízott háziállatoknak, és segíthet a megfelelő testsúly fenntartásában. A kutyák székletében és mikrobiomjában is pozitív változásokat láttak a vegán étrenden lévő kutyáknál:

„A vegán diétával táplált kutyák bélflórájában néhány érdekes és előnyös változás történt, amelyek a diétában található rostok keverékére utalhatnak. A széklet szagáért felelős vegyületek is jelentős csökkenést mutattak. Összességében elmondható, hogy a vegán diétával táplált kutyák bélflórájban előnyös változások történtek… Kimutattuk, hogy ezek a vegán diéták megfelelő székletminőséget, magas tápanyag-emészthetőséget és pozitív változásokat eredményeznek bizonyos vér- és székletmetabolitokban. ” Kelly Swanson

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...