Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem minden fehérje egyforma

A kutya, mint mindannyian tudjuk, a farkastól származik, azaz ragadozó. Anatómiája, anyagcseréje, emésztése nagy mennyiségű állati fehérje feldolgozására alakult ki. A természet mindig jó példát mutat, így a mai kutyáknak, legyenek bár aprók vagy óriások, ugyanúgy olyan táplálékra van szükségük, amelynek összetétele ősük, a farkas táplálkozásán alapul.
 

Mikor a farkas elejti az áldozatát, elfogyasztásakor hozzájut mindenhez, ami biztosítja számára a tökéletes étrendet: húst, növényeket és ásványi anyagokat, amelyek az elejtett állat gyomrában voltak. Semmi többet. Étrendjének efajta összeállítása optimális, azaz gyorsan lebomlik és könnyen emészthető.

A természetes állati- és növényi alapanyagok optimális kompozíciója

A természetben a fehérjék (proteinek) sok különböző fajtája fordul elő: a táplálékban megtalálható fehérjéket származásuk szerint állati és növényi fehérjékre osztjuk fel. Mindkét fajta aminosavakból épül fel. A legfontosabbak az esszenciális aminosavak, mert ezek szükségesek a test anyagának felépítéséhez és fenntartásához, és ezeket a kutya saját maga nem tudja felépíteni. Az aminosavak a szervek és a szövetek legfőbb szerkezeti elemei.

A fehérje mennyiségénél már csak a minősége a fontosabb! Egy cipőtalp például nyers proteinből áll, a kutya azonban nemigen tudná táplálékként hasznosítani. A csontok esetében a hasznosítható fehérje aránya 33%, ezzel szemben a friss hús (amely a PLATINUM tápok fő alkotórésze) 98% hasznosítható fehérjét tartalmaz. Ezen kívül a magas minőségű fehérjék lebontása az anyagcserét sem terheli meg olyan nagymértékben salakanyagokkal (anyagcsere-melléktermékek), mivel az esszenciális aminosavak már kis mennyiségű fehérjével is megfelelő mennyiségben jutnak a szervezetbe.

A magas minőségű fehérjék esetében az emésztés nagyrészt már a vékonybélben lezajlik, és az egyes alkotóelemek a bélből a véráramba kerülnek. A kevésbé jól hasznosítható fehérjék igen nagy része továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott élő mikroorganizmusok bontják le azokat. Eközben gyakran gázok keletkeznek, amelyek emésztési problémákat és puffadást okozhatnak.
A kutya számára az állati fehérje jobban hasznosítható, mint a növényi proteinek, mivel annak aminosav-összetétele jobban hasonlít a szervezet saját fehérjéinek összetételére. Minél jobban hasonlít a táp aminosav-mintázata az állat szervezetében jelen lévő fehérjék mintázatához, annál hatékonyabban tudja azt hasznosítani az izmok felépítéséhez és más fontos feladatokhoz – és annál magasabb azok biológiai hasznossága.

A táplálékban fellelhető fehérjék minőségét 2 fontos tényező alapján értékeljük:

  1. Emészthetőség: Az etetés szempontjából mindenekelőtt a bélcsatornában történő minőségi átalakulás fontos, azaz, hogy a felvett táplálék mekkora része tud a bél falán keresztül felszívódni.
  2. Biológia hasznosság: a fehérje annál magasabb minőségű, minél több saját anyagot tud belőle felépíteni a szervezet.

Az első osztályú és fajnak megfelelő kutyatáp előállításának művészete abban rejlik, hogy a kutya részére a lehető legjobb minőségű fehérjeforrást biztosítsuk az optimális tápanyagfelvétel és hasznosítás érdekében. A tápnak aminosav-szerkezetüket tekintve magas biológiai hasznosságú, ideális fehérjéket kell biztosítania, melyek úgy egészítik ki egymást, mint egy mozaik darabkái. Az egyedi gyártási eljárás, valamint a kiváló minőségű alapanyagok segítségével a PLATINUM-nak sikerült olyan kutyatápot kifejlesztenie, amely tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak.

 

Értékes, friss húsból származó fehérjék, könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok alkotják az egészséges étrend alapjait. Ez a PLATINUM hitvallása.

 

 

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...