Saját KB bal
Saját KB jobb

Patkányméreg veszély Budapest I. és II. kerületében!

Pár napja olvashattuk az első figyelemfelhívó posztokat a kutyás közösségi média oldalakon, miszerint szabálytalanul kihelyezett patkányméreg szedi áldozatait Budapest I. kerületében. Először a Vár, a Vérmező és a Városmajor környékéről érkeztek a hírek. Azóta egyre több helyről érkezik figyelmeztetés.

A patkányméreg szabálytalanul, gyermekek és kutyák számára hozzáférhető módon van kihelyezve. A rágcsálóirtásra szánt mérget elvileg zárt, fekete dobozokban helyezik ki, de a lakosok több helyen sérült dobozt láttak, illetve a dobozban látható, könnyen hozzáférhető mérget is jelentettek. Sajnos az is előfordult, hogy a kékszínű paszta szabadon, a kutyák számára könnyen elérhető helyen volt. Ez, sajnos, szándékos mérgezési kísérletre utal.

Mivel a patkányméreg a kutyák számára is nagyon veszélyes, ezért érdemes az érintett területeken kutyáinkat csak pórázon sétáltatni. Ha kutyánk hajlamos felszedni és megenni a földről élelmet, más dolgokat, fokozott körültekintéssel járjunk el. Érdemes lehet a szájkosár átmeneti alkalmazása.

Ha szabálytalanul kihelyezett patkányméreg (kék paszta, rongált fekete doboz, gyerekek és kutyák számára hozzáférhető doboz) kerül az utunkba, tartsuk távol tőle a kutyánkat. A rendőrségen tudunk bejelentést tenni, a kihelyezett méregből mintát kell küldeni a NÉBIH-nek.

Ha fennáll az esélye, hogy kutyánk patkánymérget evett, azonnal vigyük állatorvoshoz! Az időben elindított megfelelő kezelés életmentő lehet!

A patkányméreg elfogyasztását követően nem jelentkeznek tünetek. Mivel a méreg úgy hat, hogy napok elteltével okoz belső vérzést. Ennek következtében a szerencsétlen állat pár nap alatt elvérzik. A levertségen, világos nyálkahártyákon kívül különösebb tünetek nincsenek. Kutyák esetében is hasonló a lefolyás. A mérgezés következtében kialakuló belső vérzés tünetei csak pár nap után jelentkeznek, és ezek sem feltűnő tünetek. Levertség, fáradékonyság, világos nyálkahártyák, stb. Ekkorra sajnos a kutya szervezetében már komoly károsodás léphet fel, akár gyomor- vagy tüdővérzés alakul ki, a véralvadás magától nem áll be.

Nagyon fontos tehát, hogy gyanú esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, hiszen a rövid időn belüli hánytatással meggátolhatjuk a méreg felszívódását! Ha kutyánk székletében kékes-lilás dolgot fedezünk fel, az utalhat a patkányméreg elfogyasztására. Ilyenkor ne késlekedjünk állatorvoshoz fordulni! Ahogy akkor sem, ha kedvencünk levert, a fent leírt tüneteket észleljük nála.

Ha az érintett kerületekben élünk, fokozottan vigyázzunk kutyáinkra, kijárós cicáinkra!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Kutyával a II. kerületben és környékén csoport – Facebook. Kép: Fotó: Molnár Tamás Photography™: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-13922205/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...